Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Máte nemocná střeva? Pozor na některá exotická jídla

V posledních letech se naše kuchyně ocitá v konkurenci mnoha národních kuchyní. Setkáváme se s celou řadou kulinářských specialit, které obohacují – podle některých fádní – domácí kuchyni.

Máte nemocná střeva? Pozor na některá exotická jídla
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

V posledních letech se naše kuchyně ocitá v konkurenci mnoha národních kuchyní. Setkáváme se s celou řadou kulinářských specialit, které obohacují – podle některých fádní – domácí kuchyni. Mnozí z nás rádi experimentují a ochutnávají cizokrajné speciality. Není divu, jsou to jídla skvělé chuti a mnohdy velmi prospěšná našemu zdraví.

Středomořská kuchyně zalitá sluncem

Všeobecně panuje názor, že kuchyně z tzv. mediterránní oblasti je jednou z nejzdravějších. Ne nadarmo jsou země jako Řecko, Itálie nebo Francie proslulé dlouhověkostí svých obyvatel a nízkým výskytem onemocnění srdce a cév.
Inspirovat se můžeme třeba i pohárem červeného vína k večeři (pozor, ne celou lahví, ale opravdu jen dvoudecilitrovou skleničkou), čímž podpoříme zdraví cév.

Na severu více masa, více tuku

V severských zemích jsou oproti tomu v jídelníčku více zastoupeny živočišné tuky, ryby, zapomínat nesmíme ani na zeleninu, jako je červená řepa, zelí, brambory. Je ale třeba si uvědomit, že seveřané mají v chladných měsících mnohem vyšší energetické nároky než národy z teplejších oblastí.

Je libo exotiku?

Pokud bychom rádi zabrousili někam dál – třeba do oblasti jižní a východní Asie –, jistě nás překvapí pestré a nečekané chutě, barevné kompozice na talíři a hotový koncert neobvyklých chutí. Zejména lidé s crohnem a kolitidou by si ale měli dát pozor na příliš kořeněná a pálivá jídla. Koření sice dokáže jídlo obohatit a neuvěřitelně zpestřit, pacienti s nespecifickými střevními záněty by se ale měli pálivým specialitám raději vyhnout.

Kouzlo domácích bylinek

Mnohem vhodnější je v tomto případě „domácí“ koření a bylinky – kmín a anýz, které působí proti nadýmání, lahodná majoránka, tymián a oregano. Zapomínat bychom neměli ani na pažitku a petržel, zde je ale třeba se řídit vlastními zkušenostmi, podle toho, jak tyto bylinky strávíme.

Může být zdravá i poctivá česká kuchyně?

Samozřejmě že nejspíše většina z nás jí mnohem častěji než mezinárodní speciality spíše pokrmy z české kuchyně. I u nás doma najdeme výborné, a přesto zdravé pokrmy. Záleží ale na jejich přípravě, množství a kombinacích. Důležité je, aby naše strava byla vyvážená, pravidelná a také aby nám v neposlední řadě chutnala.

(hak)

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

I s vývodem střeva si můžete užít letní vodní radovánky

Část lidí se střevními záněty je nucena podstoupit břišní operací, po níž jim zůstane střevní vývod (stomie). Pokud tato...

Trpíte střevním zánětem? Úlevu vám mohou přinést lázně

Pobyt v lázních si dnes mnoho lidí spojuje spíše s různými relaxačními aktivitami, jako jsou masáže či pobyt v...

Dejte sbohem trávicím obtížím na cestách!

Dejte sbohem trávicím obtížím na cestách!

Nespecifické střevní záněty často doprovází bolest kloubů

Nespecifické střevní záněty často doprovází bolest kloubů

Klystýr dokáže „uhasit“ zánět a šetří organismus

Klystýr působí přesně v místě střevního zánětu, a nezatěžuje tak tělo systémovou léčbou. Zjistěte, jaké další možnosti s sebou...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie