Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Máte nemocná střeva? Pozor na některá exotická jídla

V posledních letech se naše kuchyně ocitá v konkurenci mnoha národních kuchyní. Setkáváme se s celou řadou kulinářských specialit, které obohacují – podle některých fádní – domácí kuchyni.

Máte nemocná střeva? Pozor na některá exotická jídla
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

V posledních letech se naše kuchyně ocitá v konkurenci mnoha národních kuchyní. Setkáváme se s celou řadou kulinářských specialit, které obohacují – podle některých fádní – domácí kuchyni. Mnozí z nás rádi experimentují a ochutnávají cizokrajné speciality. Není divu, jsou to jídla skvělé chuti a mnohdy velmi prospěšná našemu zdraví.

Středomořská kuchyně zalitá sluncem

Všeobecně panuje názor, že kuchyně z tzv. mediterránní oblasti je jednou z nejzdravějších. Ne nadarmo jsou země jako Řecko, Itálie nebo Francie proslulé dlouhověkostí svých obyvatel a nízkým výskytem onemocnění srdce a cév.
Inspirovat se můžeme třeba i pohárem červeného vína k večeři (pozor, ne celou lahví, ale opravdu jen dvoudecilitrovou skleničkou), čímž podpoříme zdraví cév.

Na severu více masa, více tuku

V severských zemích jsou oproti tomu v jídelníčku více zastoupeny živočišné tuky, ryby, zapomínat nesmíme ani na zeleninu, jako je červená řepa, zelí, brambory. Je ale třeba si uvědomit, že seveřané mají v chladných měsících mnohem vyšší energetické nároky než národy z teplejších oblastí.

Je libo exotiku?

Pokud bychom rádi zabrousili někam dál – třeba do oblasti jižní a východní Asie –, jistě nás překvapí pestré a nečekané chutě, barevné kompozice na talíři a hotový koncert neobvyklých chutí. Zejména lidé s crohnem a kolitidou by si ale měli dát pozor na příliš kořeněná a pálivá jídla. Koření sice dokáže jídlo obohatit a neuvěřitelně zpestřit, pacienti s nespecifickými střevními záněty by se ale měli pálivým specialitám raději vyhnout.

Kouzlo domácích bylinek

Mnohem vhodnější je v tomto případě „domácí“ koření a bylinky – kmín a anýz, které působí proti nadýmání, lahodná majoránka, tymián a oregano. Zapomínat bychom neměli ani na pažitku a petržel, zde je ale třeba se řídit vlastními zkušenostmi, podle toho, jak tyto bylinky strávíme.

Může být zdravá i poctivá česká kuchyně?

Samozřejmě že nejspíše většina z nás jí mnohem častěji než mezinárodní speciality spíše pokrmy z české kuchyně. I u nás doma najdeme výborné, a přesto zdravé pokrmy. Záleží ale na jejich přípravě, množství a kombinacích. Důležité je, aby naše strava byla vyvážená, pravidelná a také aby nám v neposlední řadě chutnala.

(hak)

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Trpíte střevním zánětem? Úlevu vám mohou přinést lázně

Trpíte střevním zánětem? Úlevu vám mohou přinést lázně

Jak jíst při střevních zánětech? Přečtěte si rozhovor s výživovou koučkou

Nespecifické střevní záněty jsou zdravotní komplikací, kterou každý nemocný vnímá jinak. Liší se nejen svými projevy, ale také intenzitou...

Nespecifické střevní záněty často doprovází bolest kloubů

Při Crohnově chorobě nebo ulcerózní kolitidě se kromě bolestí břicha a jiných zažívacích potíží mohou objevit i příznaky mimo...

Zimou proti střevním zánětům?

Zimou proti střevním zánětům?

Fekální transplantace: když cizí stolice pomáhá

Fekální transplantace: když cizí stolice pomáhá

Jak stres z Vánoc ovlivňuje střevní záněty?

Vánoce jsou svátky klidu, kdy se očekává, že každý bude šťastný a slavnostně naladěný. Nicméně je to i období,...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Kam za teplem? Nejoblíbenější destinace českých cestovatelů