Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Jakou stravou předcházet IBD? Konečně máme jasno

Že fast food zdraví spíše škodí a zelenina prospívá, to už tuší téměř každý. Odborníci se ale konečně rozhodli udělat pořádný výzkum stravování jako celku. K jakým závěrům došli?

Jakou stravou předcházet IBD? Konečně máme jasno
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Mravenčí práce vědců

Nemocných s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou v posledních letech neustále přibývá. A to na celém světě. Jedním z viníků může být strava. Takzvaná „západní dieta“ se totiž z Ameriky rychle šíří stále dál na východ. Vědci se proto našim stravovacím návykům podívali na zoubek. Sledovali, jestli příjem konkrétních živin (tuky, cukry, bílkoviny) a skupin potravy (zelenina, maso, obilniny) má nějaký vliv na to, zda u člověka vznikne nespecifický střevní zánět. Celkově se na jídelníček ptali jak 2609 pacientů se střevním zánětem, tak i zdravých lidí – to aby mohli výsledky porovnávat.

Co škodí a co chrání

Z několika studií nakonec mimo jiné vyplynulo, že mezi složky potravy, které byly spojeny s vyšším rizikem Crohnovy choroby, patří:

  • nasycené tuky,
  • mononenasycené mastné kyseliny,
  • celkové polynenasycené mastné kyseliny (PUFA),
  • celkové omega-3 a omega-6 mastné kyseliny,
  • mono- a disacharidy (neboli jednoduché cukry),
  • maso.

Naopak konzumace vlákniny a ovoce možnost vzniku Crohnovy choroby snižuje. S ulcerózní kolitidou byly spojeny jen některé z výše uvedených složek stravy – konkrétně celkový příjem tuků, polynenasycených mastných kyselin, omega-6 mastných kyselin a masa. Nižší výskyt kolitidy souvisel s podstatnějším příjmem zeleniny.

Tukům se vyhýbejte!

Co se může zdát jako složitá věda, vede k jednoduchému závěru: prevencí nespecifických střevních zánětů je omezení příjmu jednoduchých cukrů, masa a především tuků. A to jak živočišných, tak i rostlinných. Dokonce ani s „blahodárnými“ potravinami, jako je olivový olej nebo ořechy, je lepší to nepřehánět. Do jídelníčku je pak vhodné zařadit více ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků plných vlákniny.

Pomoc pro lidi v riziku

Strava není jediným viníkem střevních zánětů. Ani dokonalá dieta vás před nimi nemusí s jistotou ochránit. Může ale tuto hrozbu snížit – třeba pokud víte, že se ve vašem příbuzenstvu Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida vyskytla. To totiž znamená, že vy sami jste ve zvýšeném riziku. Nic moc jiného než zdravě jíst se zatím pro prevenci vzniku těchto onemocnění dělat nedá. Tak proč to nezkusit?

(luko)

Zdroj: 
www.nature.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 4

Čtěte také

Zácpu nepodceňujte: Může jít o velký problém!

Zácpu nepodceňujte: Může jít o velký problém!

Vše o střevních zánětech: Nová doporučení k léčbě v češtině!

Stručná, praktická, aktuální a přeložená do češtiny. Taková jsou letošní doporučení ECCO-EFCCA pro pacienty s Crohnovou chorobou a ulcerózní...

Kortikoidy zachraňují životy, nebojme se jich přehnaně

První, co mnohým vytane na mysli při slově kortikoid, jsou nežádoucí účinky. Zapomínáme však, že léčba kortikosteroidy je především...

Aminosalicyláty včera a dnes: klouby bez bolesti i Nobelova cena

Aminosalicyláty včera a dnes: klouby bez bolesti i Nobelova cena

Kdy hrozí rakovina žlučových cest

Kdy hrozí rakovina žlučových cest

Proč se chodí „na krev“? Naučte se rozumět laboratorním výsledkům

Testy krve a stolice vás čekají při podezření na střevní zánět, při každé kontrole u gastroenterologa i při každém...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!