Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

I nemocná střeva snesou pochoutky z grilu. Opatrnost je ale na místě

Léto s sebou vedle pestré nabídky ovoce a zeleniny přináší lidem se střevními záněty i nejedno pokušení.

I nemocná střeva snesou pochoutky z grilu. Opatrnost je ale na místě
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Pár praktických rad

  • Co vše zařadit do jídelníčku záleží především na tom, v jaké fázi se chronický střevní zánět nachází.
  • Výživa hraje významnou roli, ovlivňuje aktuální zdravotní stav.
  • Dodržováním určitých dietních zásad a léčebného režimu se obvykle daří udržovat onemocnění v klidové fázi.
  • V období bez obtíží je doporučována plnohodnotná strava.
  • Složení potravy má za úkol vedle zajištění základních výživných látek i zvýšení chuti k jídlu a regulaci trávení díky vysokému podílu zbytkových látek.
  • Využijte letního období a dopřejte si lehká letní jídla, která máte rádi.

Rozpalte gril

Grilování je při střevním zánětlivém onemocnění vhodnější způsob tepelné přípravy jídel než smažení na pánvi. Takto připravit lze různé druhy masa, ryby i zeleninu. Pozornost je potřeba věnovat tomu, aby maso bylo dobře propečené. Pokud si chcete letní sezónu grilování užít naplno, vyplatí se dodržovat při přípravě jídla a jeho konzumaci několik zásad:

Maso

  • Maso na gril si nakládejte raději vždy čerstvě sami doma.
  • Zpracovávejte pouze kvalitní libové a jemné kousky, hodí se hovězí, drůbež nebo zvěřina.
  • Vhodná k přípravě jsou i mletá masa ve formě domácích burgerů.
  • Kupované balené polotovary obsahují hodně soli, tuku a koření, o konzervantech a stabilizátorech ani nemluvě.
  • Vyhýbejte se grilovacím klobáskám, párkům, grilovaným žebírkům a tučnému masu.
  • K nakládání masa používejte pouze kvalitní olej, s kořením a solí zacházejte velmi opatrně.
  • Připečené nebo spálené kousky nejezte.
  • Maso konzumujte střídmě, je sice nositelem důležitých bílkovin, ale kvůli nízkému podílu balastních látek může způsobovat zácpu.

Ryby

  • V různých úpravách by měly být na talíři 1–2× týdně.
  • Dávejte přednost čerstvým „kouskům“ před mraženými (pstruh, losos, treska, halibut).
  • Ryby těsně před grilováním potřete smíchanou směsí kvalitního oleje a citronové šťávy.

Saláty a přílohy

  • Vyhněte se kupovaným dresinkům, omáčkám, majonéze a kečupu.
  • Vybírejte si takovou zeleninu, kterou váš trávicí systém dobře snáší.
  • Pokud vám nedělá dobře syrová zelenina, uvařte ji v páře nebo ji lehce poduste na trošce másla.
  • Majonézu v bramborovém salátu nahraďte nízkotučnou zakysanou smetanou nebo jogurtem, ze kterých lze jednoduše připravit i domácí dresink přimícháním čerstvé pažitky, petrželky nebo jiné směsi oblíbených bylinek.
  • Míchané zeleninové saláty zakápněte kvalitním olejem (slunečnicovým, z kukuřičných klíčků).
  • Pozor na celá semínka v houskách a pečivu.
  • Upřednostňujte celozrnné pečivo s obsahem jemně mletých zrn.

Sladká tečka

Co jíst a nejíst se hodně řídí individuální snášenlivostí. Některé druhy potravin mohou způsobovat lidem s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou nepříjemné nadýmání, jiné zase průjem. Léto přináší bohatou nabídku dozrávajícího ovoce – ke všeobecně dobře snášeným druhům patří banány, zralá jablka, měkké hrušky, jahody, maliny, melouny a broskve bez slupky. Můžete je využít k přípravě chutných ovocných salátů, které budou skvělým zakončením malé letní hostiny.

(hkh)

Zdroj:
www.ibdcrohns.about.com
www.crohn.cz

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Euroklíč pro snadnější pohyb mimo domov

Euroklíč pro snadnější pohyb mimo domov

Cestování se střevními záněty

Léto vybízí k poznávání nových destinací. Toužit po tom mohou i osoby trpící záněty střev. Aby se ale toto...

I s vývodem střeva si můžete užít letní vodní radovánky

Část lidí se střevními záněty je nucena podstoupit břišní operací, po níž jim zůstane střevní vývod (stomie). Pokud tato...

Příznaky ulcerózní kolitidy se liší podle místa zasažení

Příznaky ulcerózní kolitidy se liší podle místa zasažení

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

Nespecifické střevní záněty často doprovází bolest kloubů

Při Crohnově chorobě nebo ulcerózní kolitidě se kromě bolestí břicha a jiných zažívacích potíží mohou objevit i příznaky mimo...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!