Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Podpora těla před jarem pomocí jídla

Určitě jste už někdy slyšeli, jak je po zimě potřeba připravit tělo na jaro nějakou očistou nebo detoxikací. Jenže co když vaše střeva takovou detoxikaci v podobě syrové zeleniny a zeleninových šťáv nesnášejí? Co takhle zkusit zelené potraviny?

Podpora těla před jarem pomocí jídla
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Inspirace našimi předky

Na internetu, případně od známých, kteří v zelených potravinách nebo zeleninových šťávách „jedou”, už jste možná nejednou slyšeli podobnou hlášku: „Však to vyzkoušej, známé to pomohlo na crohna. Jo a tamhleté na kolitidu. Určitě ti to taky pomůže.”

Ale pozor, bezhlavá detoxikace stravou ani potravinovými doplňky nemá v časném jaře v našem jídelníčku co dělat. Po zimě je naopak fajn následovat rytmus roku a také se inspirovat tradicemi našich předků.

V období masopustu jedli naši předci ještě poměrně dost masa. Konaly se zabíjačky a jedlo se hodně tučných jídel. Až s příchodem velikonočního půstu, tedy čtyřiceti dnů do Velikonoc, docházelo k omezení masa a tučných jídel ve stravě, tedy vlastně jakési přirozené detoxikaci těla i mysli.

Čím však rozhodně neprohloupíte, je přidat si do stravy zelené potraviny z naší přírody − nikoli však chlorelly, mladé ječmeny a různé potravinové doplňky.

Jaké zelené potraviny jíst?

Do svého jídelníčku zařaďte třeba řeřichu a jedlé zelené lístky z přírody. Ideálně ze zahrady, louky nebo od potoka. Tedy z místa, o kterém víte, že poblíž něj není žádná továrna ani rušná čtyřproudá silnice. Můžete vyzkoušet třeba lístky sedmikrásky nebo kopřivu.

Sedmikrásky si dejte třeba jen na chuť, ale z kopřiv si dělejte čaj. Dejte však pozor a nepopíjejte kopřivový čaj dlouhodobě, ale jen po dobu cca třech týdnů. Kopřivy si pak můžete také nasekat do nádivky nebo do jiného jídla.

Řeřichu si snadno vypěstujete doma na okně. Dávejte si ji v rozumném množství do polévek nebo na chleba s máslem. Řeřichu i kopřivy, případně jinou jedlou zeleň, doplňujte podle svojí individuální snášenlivosti s česnekem, cibulí a kořením, jako je kurkuma, kmín, skořice, nové koření a hřebíček.

Také stále pokračujte v posilování těla konzumací vývarů. Až s teplým jarem, které se už někdy koncem dubna láme skoro do léta, zkuste zařazovat více syrové zeleniny a klidně více „očisty”. Samozřejmě to všechno jen podle toho, jak vám to zrovna „váš” crohn nebo kolitida dovolí.

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Ulcerózní kolitida a těhotenství v otázkách a odpovědích

Ulcerózní kolitida a těhotenství v otázkách a odpovědích

Bakterie požírající kvasinky – naděje v boji proti Crohnově chorobě?

Objevení nové střevní bakterie by mohlo znamenat průlom ve vývoji prebiotik, léčiv pomáhajících při léčbě nespecifických střevních zánětů.

Potíže se střevy umí zlepšit mesalazin. Stačí jeden sáček denně!

Pokud bojujete s nespecifickými střevními záněty, pojem aminosalicyláty vám není cizí. Již 30 let přinášejí tato léčiva úlevu. Jejich...

Nikotin: stane se zbraní proti střevním zánětům?

Nikotin: stane se zbraní proti střevním zánětům?

Se střevními potížemi pomůže změna životního stylu

Se střevními potížemi pomůže změna životního stylu

Sáčky s granulemi mesalazinu: jednou denně pro klidná střeva

Vysypejte do pusy, zapijte a bez starostí pokračujte ve svém dni. Inteligentní léková forma mesalazinu bude zatím tiše pracovat...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Rakovina a její léčba