Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Počasí ovlivňuje chuť i zažívání

Složení našeho jídelníčku závisí na mnoha okolnostech. Kromě momentální nálady naší i našeho trávicího ústrojí a možností ledničky ho ovlivňuje překvapivě i počasí.

Počasí ovlivňuje chuť i zažívání
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Složení našeho jídelníčku závisí na mnoha okolnostech. Kromě momentální nálady naší i našeho trávicího ústrojí a možností ledničky ho ovlivňuje překvapivě i počasí. Změny počasí však působí také na náš celkový zdravotní stav a tím i na trávicí ústrojí. A že to není žádná novinka, potvrzuje i fakt, že si toho už před mnoha staletími všiml sám Hippokrates.

„Počasocitlivost“

Vnímavost člověka vůči změnám počasí má své odborné pojmenování – je to tzv. meteorosenzibilita. Až třetina Čechů na sobě nějakým způsobem změnu počasí pociťuje. Citlivější jsou obecně více ženy, staří lidé, malé děti a nemocní.

Předzvěstné pocity

Tito takzvaní meteorosenzibilní lidé na sobě pociťují nadcházející změnu počasí mnohdy i dříve, než k ní dojde. Možná i z vlastní zkušenosti znáte, že vás před výraznějšími změnami počasí občas bolí hlava, píchá v jizvě nebo se ozývají klouby. Zhoršují se také potíže kardiaků (lidé s onemocněním srdečně-cévního systému), astmatiků a ani lidé s postižením trávicího traktu nejsou ušetřeni. Změny počasí nejvíce ovlivňují vředovou chorobu žaludku a dvanácterníku.

Ulcerózní kolitida má ráda jaro

Naše trávení ovlivňují nejen rychlé změny počasí, ale svůj vliv má i střídání ročních období. Typickým zástupcem onemocnění, jehož projevy kolísají v průběhu roku, je ulcerózní kolitida (nespecifický zánět tlustého střeva a konečníku). K jejímu výraznému zhoršení dochází právě na jaře a na podzim.

Střídání ročních období hlavně v minulosti znamenalo výraznou změnu jídelníčku, čemuž bylo zažívání našich předků dobře přizpůsobeno. V létě byli zvyklí na větší přísun ovoce, v zimě naopak byla k dispozici těžší strava s větším množstvím tuků. To je možná důvod, proč si i dnes v parném létě dáte raději něco lehkého, zatímco v zimě snesete jídla mnohem těžší.

(pad)

Zdroj:

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Tabák škodí! Často i střevům

Tabák škodí! Často i střevům

Píštěle – nepříjemná komplikace Crohnovy nemoci

Píštěle mohou být první známkou Crohnovy nemoci, a proto si zaslouží pozornost. Zánětem postižené střevo může vyústit například na...

Střevním zánětům nesvědčí stres a špatné jídlo

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida – tyto nemoci začínají většinou již v dětství a omezují nás celý život.

Působí příchod jara a léta na střevní záněty?

Působí příchod jara a léta na střevní záněty?

Nejste na to sami! Svěřte se těm pravým

Nejste na to sami! Svěřte se těm pravým

S vařečkou kolem světa: KOREJSKÁ KUCHYNĚ

Jižní Korea je země, která je řazena mezi tzv. asijské tygry a je to také země sousedící s komunistickým...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Nemoci srdce