#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se v zimě chránit před bacily a relapsem? Horkou vodou a vývarem

Spojení zimy, viróz a střevních zánětů je něco, co se moc neskloňuje. Proto jsem se rozhodla zamyslet nad tím, jak předejít nemocem, ale i relapsu v tomto období, kdy kolem nás prská půlka města nebo vesnice.

Nejčastější souvislost s relapsem jsem u sebe a svých přátel s crohnem či kolitidou vypozorovala na podzim. Méně slunce, zhoršení počasí a někdy i psychiky, když je podzim pořádně sychravý, častěji napomáhají vzniku relapsu.

Když se na to podíváme z pohledu mé oblíbené čínské medicíny, je právě podzim pro plíce a tlusté střevo obdobím největší zátěže. Dva párové orgány, které dostávají energeticky zabrat.

V zimě naopak bývá největší zátěž namířena na ledviny a močový měchýř, které se podílejí na našem vodním hospodářství, ale také na celkové kondici nadledvinek. Ty tvoří hormon kortizol, který je potřebný jako protizánětlivá ochrana těla. Asi vám tedy nemusím naznačovat, že kortizol a léky zvané kortikoidy mají něco společného.

Když je nám hodně zle, bývají kortikoidy často tou hlavní záchranou, jak dostat zánět pod kontrolu. A jak většina z nás ví, systémové kortikoidy se musí vysazovat postupně právě kvůli tomu, aby se nadledvinky po chemickém koktejlu hormonů zase znovu naučily vyrábět vlastní kortizol.

Proto je důležité svoje ledviny a nadledvinky přes zimu nevyčerpávat, ale naopak o ně pečovat přiměřeným pobytem v chladu, ale i v přiměřeně vytápěných místnostech. Důležité je taky pít, ale ne hektolitry studené vody nebo minerálek. Všeho s mírou. Zvláště v zimě jsou výborné čaje − bylinkové, ale i černé nebo z domácího sušeného ovoce. A taky horká voda.

Horká voda na pití?

Některým z vás se možná z představy pití neochucené horké vody zvedá žaludek. Ale nebojte se a vyzkoušejte to. Budete překvapeni, jak moc to funguje. Horká voda vás zahřeje, nezatíží vaše tělo kofeinem z černého nebo zeleného čaje, a navíc ho jemně „vyčistí“ třeba při nachlazení.

Jak tedy na to? Převařte si vodu, dejte si ji do termosky a celý den z ní upíjejte. Věřte mi, že horká voda dokáže v zimě sehrát zajímavou roli v naší odolnosti proti nejrůznějším bacilům. Asi vás to v remisi neudrží, ale každá pomoc tělu se počítá. Horká voda může sloužit nejen jako prevence před nutností užívání antibiotik, která pro nás nejsou vždycky úplně ok, ale i na celkovou kondici.

A když si k tomu dáte ke snídani slaný čistý vývar, pošmáknou si nejen vaše ledviny. O tom, jak snídám vývar já a proč se článek o vývarech jmenuje Moje čínská rána, si můžete přečíst v tomto článku. Tak ještě teď, na sklonku zimy, hurá do horké vody a masokostních vývarů!

 

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková