Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Crohnova choroba krade tělu vitamíny. Doplňujte je!

Především v období vzplanutí Crohnovy choroby dochází ke špatnému vstřebávání stravy a v ní obsažených vitamínů a minerálů. Jejich nedostatek může zapříčinit také užívání některých léků. Co je třeba v těchto situacích tělu dodat?

Crohnova choroba krade tělu vitamíny. Doplňujte je!
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Za nedostatkem vitamínů stojí zánět i léky

Jedním z důvodů, proč mohou mít jedinci trpící Crohnovou chorobou málo důležitých vitamínů a stopových prvků, je zánět probíhající ve stěně tenkého střeva, kde se vstřebávání mnoha důležitých živin odehrává. V některých případech (většinou po nezbytném chirurgickém zákroku) dokonce velká část střeva chybí, a tento proces je tak výrazně omezen. S onemocněním bývá navíc nezřídka spojena snížená chuť k jídlu nebo záměrná redukce množství potravy z obav z následných průjmů či bolestí. V neposlední řadě může být příjem některých vitamínů narušen vlivem podávaných léků.

Co je na seznamu

Nemocným s Crohnovou chorobou nejčastěji chybí:

  • vitamín B12, který se nedostatečně vstřebává ze zánětem postiženého či odoperovaného tenkého střeva,
  • kyselina listová, jejíž objem v organismu mohou snížit určité typy medikamentů tlumících probíhající zánět,
  • vápník, jehož nedostatek je často způsoben užíváním kortikoidů a představuje mimo jiné riziko vzniku osteoporózy,
  • vitamín D, který napomáhá ke vstřebávání vápníku a podporuje tak jeho vliv na pevnost kostí,
  • vitamíny A, E a K, jejichž nedostatek bývá spojen s narušenou schopností organismu vstřebávat tuky,
  • železo, které se ztrácí následkem krvácení z postižených střev a může být příčinou chudokrevnosti,
  • draslík, hořčík a zinek.

I když je vždy výhodnější přijímat potřebné vitamíny a stopové prvky v běžné stravě, u nemocných se střevními záněty to tak jednoduché není. Konzumace ovoce a zeleniny či mléčných výrobků totiž u některých osob zhoršuje příznaky onemocnění. Proto je nutná spolupráce s lékařem, který poradí, kdy je třeba užívat potravinové doplňky a které.

(veri)

Zdroje:
http://www.ccfa.org
www.webmd.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Jezte „čistě“. Snížíte tak riziko vzniku střevního zánětu

Jezte „čistě“. Snížíte tak riziko vzniku střevního zánětu

Příprava na kolonoskopii ve čtyřech krocích

Vyšetření tlustého střeva jistě není ničím, co by kdokoliv z nás absolvoval s radostí. Pokud vám jej lékař doporučí,...

S vařečkou kolem světa: KOREJSKÁ KUCHYNĚ

Jižní Korea je země, která je řazena mezi tzv. asijské tygry a je to také země sousedící s komunistickým...

Cestujeme na Slovensko... nejen za bryndzovými haluškami

Cestujeme na Slovensko... nejen za bryndzovými haluškami

Postižení kůže u Crohnovy nemoci

Postižení kůže u Crohnovy nemoci

Střevní záněty a těhotenství: Co je nutné vědět?

K tématu střevních zánětů a těhotenství je důležité na úvod říct, že většina pacientek prožívá „normální“ těhotenství a většině...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Klíšťová encefalitida a očkování