#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pohybem proti střevním zánětům?

Pohyb bezpochyby prospívá našemu fyzickému i psychickému zdraví. Má však i další výhody − dokáže například ulevit pacientům s nespecifickými střevními záněty. Víte proč a jaké cvičení zvolit?

Zlepšuje spánek i trávení

Pohyb není zázračným všelékem. Pár dřepů vás všech neduhů spojených s nespecifickými střevními záněty (IBD) nezbaví, ale pravidelné cvičení přináší řadu výhod a zlepší kvalitu vašeho života. Víte proč?

  • Pohyb zvyšuje efektivitu trávicího systému, a tak zlepšuje trávení.
  • Sport má příznivý vliv na celkovou kondici, fyzickou výkonnost a zdraví imunitního systému. 
  • Cvičení zmírňuje stres. Vyplavuje se při něm totiž endorfin, známý jako „hormon štěstí“. Zmírnění stresu má velmi příznivé účinky jak na aktivitu onemocnění, tak na celkovou kvalitu života.
  • Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje kvalitu spánku.
  • Pohyb je prevencí osteoporózy (řídnutí kostí), které nespecifické střevní záněty často provází. Řídnutí kostí patří také k vedlejším účinkům některých léků využívaných k léčbě IBD. Pohybové aktivity mohou zlepšit stabilitu a zvýšit svalovou sílu − můžete tak předejít zbytečným pádům a zlomeninám.

Sport vybírejte s rozvahou

Výběr vhodného sportu je velice důležitý. Pacientům s IBD jsou většinou doporučovány spíše klidnější sporty, jako je například jóga, taj-či nebo golf. Nevhodné jsou pro ně naopak sporty s prudkými doskoky, jako je třeba běh.

Pokud jste se rozhodli cvičit, ujistěte se, že v rámci sportoviště jsou dostupné toalety. Myslete také na dostatečnou hydrataci a láhev s vodou mějte vždy po ruce. Neméně podstatné také je, abyste u sportu vydrželi dlouhodobě. Zvolte si proto takovou aktivitu, která vás baví. Cvičit můžete i s přáteli nebo s partnerem. Dejte sportům šanci a vyberte si ten, který je pro vás ten pravý.

Inspirace z Asie

Jednou z podpůrných léčebných metod nespecifických střevních zánětů jsou relaxační techniky. Mezi ně patří třeba dechová cvičení, progresivní svalová relaxace a další. Některé sporty tyto relaxační techniky přímo zahrnují. Kromě výše zmíněných přínosů fyzických aktivit tak přinášejí i další benefity. Například taj-či, jóga nebo čchi-kung sdružují pečlivě řízené pohyby i techniky dýchání. Kromě zlepšení rovnováhy, svalové síly a pohyblivosti tak přinášejí další výhody, jako jsou:

  • snížení stresu,
  • mírnění svalového napětí,
  • úleva od chronických bolestí,
  • zlepšování kvality spánku,
  • odbourávání únavy,
  • navozování psychické pohody a vyrovnanosti.

Pravidelná fyzická aktivita je obrovským přínosem pro každého. Pokud ale trpíte Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou, vhodným sportem by pro vás mohla být například právě jóga, taj-či nebo čchi-kung, které v sobě snoubí nejen výhody fyzické aktivity, ale i relaxačních technik. Splňují tak veškeré požadavky vyplývající z problematiky IBD.

(dos)

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/crohns-disease/exercise

https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/uc-exercise

https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/features/exercising-when-you-have-a-gi-disorder

https://inflammatoryboweldisease.net/treatment/complementary-and-alternative-therapies/relaxation-techniques/