#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se žije s chronickým zánětem střev?

Lidé často považují své zdraví za samozřejmou součást života. Pokud přijde dlouhodobá či nevyléčitelná nemoc, stojí dotyčný před složitou situací, se kterou není vůbec jednoduché se vyrovnat. Jak ovlivňují život a psychický stav jedince střevní záněty označované jako idiopatické?

Když vznikne zánět z neznámé příčiny…

Mezi idiopatické střevní záněty označované jako IBD se řadí Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Jedná se o onemocnění střev, jejichž příčina není ještě zcela objasněna, proto ani úplné vyléčení zatím není možné. Zatímco Crohnova choroba může postihnout trávicí ústrojí v celém jeho rozsahu, u ulcerózní kolitidy bývá poškozen především konečník či tlusté střevo. Podle lokalizace zánětu se rozvíjí i různé projevy nemoci. Pro obě choroby však bývají typické kruté bolesti břicha, nezvladatelné průjmy a krvácení. Donedávna se na idiopatické střevní záněty pohlíželo ještě jako na vzácná onemocnění, avšak v posledních letech dochází k výraznému nárůstu případů.

Nemoc, která vás vyřadí ze života

Pro IBD je typické střídaní období bez příznaků s obdobím takzvaných relapsů neboli zhoršení obtíží. Především v době relapsů omezuje nemoc pacienty společensky, psychicky, ale i fyzicky. Zánět střeva může probíhat v různě těžkých formách. Při těch nejzávažnějších bývá nemocný ohrožen na životě, mírnější formy ovlivňují „pouze“ kvalitu života. Velmi časté jsou pocity strachu, studu a stres doprovázený velikou nejistotu. Někteří nemocní musí někdy i každé dvě hodiny vyhledat toaletu. Ze strachu, že nebude žádná na blízku, ale také z důvodu velké únavy a vyčerpání přestávají chodit do společnosti, omezují sportovní aktivity, cestování a další činnosti. Nemalé problémy mívají pacienti v zaměstnání či v soukromém a intimním životě.

Nevzdávejte soukromý ani profesní život

Chronický zánět střev, případně změna vzhledu těla po chirurgickém zákroku snižují dotyčnému sebevědomí, což může následně vést ke ztrátě zájmu o sex. Veškeré obavy vedoucí k narušení intimity by měl nemocný sdílet se svým partnerem bez jakýchkoliv pocitů viny. Správně fungující vztah vyžaduje otevřenou komunikaci. V případě přetrvávajících tělesných či psychických potíží je pak namístě požádat o pomoc lékaře.

Velmi častou obavou pacientek s IBD je vliv nemoci na plodnost a těhotenství. Všeobecně lze říci, že ani jedna z forem střevního zánětu nemá na průběh těhotenství negativní vliv, pokud je početí naplánováno do klidového období nemoci.  

Specifické problémy způsobené nemocí mohou některým pacientům komplikovat jak cvičení, tak i jiné zájmové aktivity. Pravidelná fyzická aktivita je však žádoucí pro udržení normální tělesné hmotnosti a zároveň napomáhá trávení, navíc cvičení přispívá k pocitům pohody. Vždy je však vhodné veškerou fyzickou aktivitu konzultovat s lékařem.

Většina pacientů s IBD chce a je schopna pracovat. Je však důležité, aby zaměstnavatel pochopil, s jakou nemocí se dotyčný potýká, a nastavil mu vhodné pracovní podmínky, například flexibilní pracovní dobu či možnost home officu. Za takové situace pak může být pacient plnohodnotným členem týmu.

Důležitá je léčba, ale i pozitivní přístup

Návratu k normálnímu životu pomáhá v prvé řadě přísné dodržování nastavené léčby a úprava životosprávy. Moderní léky i medicína na dálku neboli telemedicína dokážou často vrátit dotyčného do běžného života. V rámci životosprávy je zásadní úprava stravy, která by měla být nedráždivá a dostatečně výživná, protože při častém vyměšování nestačí tělo vstřebat živiny. Při sestavování jídelníčku je důležité dávat pozor na různé potraviny, protože některá jídla mohou průběh nemoci zhoršovat. Zvýšenou pozornost je potřeba věnovat například mléku a mléčným výrobkům, oříškům, kořeněným pokrmům nebo kávě. Samozřejmostí by pak měla být abstinence alkoholu i nikotinu.

Neméně důležitý je také pozitivní přístup nemocného k chorobě. Smířit se s nemocí, která bude již do konce života jeho nedílnou součástí, naučit se s ní žít a nepodléhat panice. Velmi užitečným pomocníkem je i takzvaná WC karta, díky níž se pacienti snáze a mnohdy zdarma dostanou na veřejné toalety, případně WC kompas, díky kterému pacienti mohou rychle nalézt dostupnou toaletu ve svém okolí.

Pacienti léčící se s IBD jsou v nelehké situaci. Denně se potýkají s nepříjemnými projevy nemoci, které na nich však nejsou vidět. Pokud je nemoc diagnostikována včas a je zahájena vhodná léčba, dá se předejít nevratnému poškození trávicího traktu. Díky léčbě, pozitivnímu přístupu a podpoře rodiny a přátel tak pacient může žít aktivní a plnohodnotný život.

(mraf)

Zdroje: