#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pomocník při IBD? Co třeba WC karta?

Možná už jste to v médiích postřehli. Možná dokonce vlastníte vlastní WC kartu a používáte WC kompas. Pokud však ne, napadlo mě se s vámi podělit o svoje zkušenosti s těmito zajímavými projekty, které mají zlepšit kvalitu života nejen lidí se střevními záněty.

Tím, že jsem aktivní v pacientském sdružení Pacienti IBD z. s., stála jsem u zrodu obou projektů. WC karty jsou skutečné karty pro osoby s IBD, stomií nebo po nejrůznějších operacích, kterým lékař potvrdí, že trpí akutní potřebou.

Kartičky by nás měly „opravňovat“ k přednostnímu vstupu na záchod. Neznamená to však, že záchody pro nás jsou nutně zdarma nebo nám provozovatel skutečně umožní přednostní vstup. Proto se jako pacientská organizace snažíme informovat města, provozovatele záchodů a další veřejná místa, aby o naší kartičce věděli. Na to jsme napojili projekt www.wckompas.cz, kde je možné nejen najít mapu záchodů s označením akceptace WC karet, ale také nejrůznější záchody a jejich hodnocení i pro širokou veřejnost.

Já jsem osobně WC kartu zatím nevyužila ke snaze dostat se na záchod zdarma, ale většinou zpětně, například v květinářství nebo v optice, kde mě paní pustily bez jakýchkoliv dotazů na jejich soukromý záchod. Prostě jsem tam přiběhla, že akutně potřebuji, a paní mě obě pustily. Až jsem po nějaké době vyšla ven, ukázala jsem jim teprve kartičku, aby viděly, že netrpím nějakou infekční nemocí.

Na kartičce je totiž napsáno: „Prosíme pomozte. Držitel této karty trpí náhlými, akutními neinfekčními zdravotními obtížemi, které nutně vyžadují okamžitou návštěvu toalety. Děkujeme za vstřícnost a pochopení!“ To samé tam pak najdete i v angličtině.

Dokonce jsem slyšela i o pánovi, který s naší česko-anglickou WC kartou chodil na záchody v Londýně a pochvaloval si, jak ho všude bez problémů pouštěli, a myslím, že navíc nemusel platit poplatek za použití WC. Takhle daleko sice v Česku ještě nejsme, ale věřím, že se povědomí o WC kartě, jejíž obdoba funguje v severských zemích, USA nebo třeba Británii, rozšíří a tolerance k našim potřebám taktéž.

Pokud vás WC karta zaujala, můžete si o ní víc přečíst na stránkách www.wckarta.cz, kde si stáhnete i formulář pro její získání. A pokud vás zaujal WC kompas, přečtěte si tento článek.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková