#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Deset mýtů o stomii

Informace o stomii neboli vývodu pochopitelně nebývají součástí běžné konverzace. Téma je opředené spoustou mýtů, které vyvolávají zbytečnou paniku a strach. Jaká jsou fakta, jací lidé a s jakými diagnózami zpravidla mívají stomii a lze s vývodem plnohodnotně žít?

Stomie je otvor, kterým je ze zdravotních důvodů vyveden dutý orgán na povrch těla. Nejčastěji to bývá tlusté střevo (kolostomie), tenké střevo (ileostomie) nebo močové cesty (urostomie). Nachází se většinou na levé nebo pravé straně břicha. Zachraňuje život a ulevuje od zdravotních komplikací. Řada lidí ale ze strachu z tohoto řešení zbytečně trpí a stomii se vyhýbá. Jsou pravdivá tvrzení, která o stomiích kolují?

1. Stomii mají jen lidé, kteří prodělali rakovinu tlustého střeva

Je pravda, že velká část lidí se stomií prodělala rakovinu střev. Jedná se přibližně o polovinu z nich. Stomii však mohou mít také jedinci s úplně jinými diagnózami. Například lidé s nespecifickými střevními záněty (Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida), po prodělané náhlé příhodě břišní nebo například po různých úrazech či s vrozenými vývojovými vadami.

2. Stomii mají jen staří lidé

Mladí lidé o stomii moc nemluví, a to zejména proto, že toto téma je stále tabu. Neznamená to ale, že se jich netýká. Stomii může mít i miminko, které má od narození špatně vyvinutá střeva. Je přirozené se bát, ale také je důležité vědět, že stomie vám může zachránit život. Také se s ní můžete cítit mnohem lépe než předtím. Pro mladé lidi s Crohnovou chorobou je často řešením pro kvalitnější život.

3. Stomie je navždy

Stomie není definitivním řešením. Přibližně v polovině případů je jen pomocníkem, která dá tělu čas se přizpůsobit a zhojit. Vývod je možné opět zanořit. Dočasná stomie může být vyvedena na několik týdnů či měsíců, v případě potřeby může fungovat i trvale. Vývod z ledviny (nefrostomie) je zpravidla dočasný.

4. Se stomií nemůžete do společnosti

Pokud máte stomii nově, jde samozřejmě o velkou a těžkou životní změnu. Je potřeba se s ní vyrovnat, což chce svůj čas. Stranit se lidí však není řešením. Jakmile si na nový způsob vyprazdňování zvyknete, můžete se věnovat aktivitám podle libosti. Lidé se stomií chodí do divadla, na koncerty, plavou i chodí po horách.

5. Všichni poznají, že máte stomii

Stomií má relativně velké množství lidí. Všimli jste si někdy na ulici někoho takového? Pravděpodobně ne. Stomie totiž není pod oblečením vidět a s moderními pomůckami a péčí ani cítit. Jediný, kdo o vaší stomii musí vědět, jste vy. 

6. Stomie bolí

V období po operaci samozřejmě rána bolestivá je – stejně jako každá rána po jakémkoliv chirurgickém zákroku. Sliznice vyvedeného střeva však nemá nervová zakončení a zdravá stomie po zhojení rány nebolí vůbec.

7. Se stomií musíte přestat sportovat

Se stomií život nekončí a k životu pohyb patří. Sportovat můžete dokonce i tehdy, jestliže je vaší vášní například plavání. Stomické pomůcky lze používat ve vodě, pokud jsou bez filtru, případně lze filtr přelepit.

8. Stomické pomůcky podtékají, nedrží a je s nimi jen trápení

Nežijeme v 19. století a moderní technologie přináší komfortnější život ve všech ohledech. Moderních stomických pomůcek je hned celá škála a každý si mezi nimi najde tu správnou. S výběrem na míru vám pomůže sestra, která se této problematice věnuje. Jak se měníte vy a vaše potřeby, může se změnit i typ vhodné pomůcky. Výměna není problém. Optimální zacházení se stomickými pomůckami je pak otázkou cviku a trpělivosti.

9. Stomie je až ta poslední varianta

Stomie není poslední možností léčby a už vůbec ne poslední variantou před smrtí. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, často přinese významné zlepšení kvality života a úlevu. Někdy život i zachrání. Se stomií můžete žít mnohem lépe než se zdravotními problémy, které stomie řeší.

10. Raději umřít než mít stomii

Když zjistíte, že budete mít stomii, je to šok. V hlavě se vám honí spousta otázek a obav. Každopádně nepříjemnosti, které se se stomií pojí, jsou naprosto minimální ve srovnání se zlepšením zdravotního stavu a někdy i záchranou života. A to aktivního života. Máte-li na výběr, nezavrhujte stomii. Nastudujte si aktuální informace o stomických pomůckách, hledejte a ptejte se lidí, kteří se stomií žijí. Uvidíte, kolik z nich si užívá života naplno a cítí se lépe.

Život se stomií je zpočátku těžký. Jakmile si však osvojíte všechny potřebné zvyky a postupy, vrátí se vše do normálu.

(dos)

Zdroje:

https://ilco.cz

https://www.healthline.com/health/stoma