#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I s vývodem střeva si můžete užít letní vodní radovánky

Část lidí se střevními záněty je nucena podstoupit břišní operací, po níž jim zůstane střevní vývod (stomie). Pokud tato situace potkala i vás, možná si nejste jisti, nakolik vás vývod omezuje ve vodních aktivitách. Pomoci vám mohou naše rady, jak na koupání nebo plavání se stomií.

Vodní sporty jsou doporučovány i osobám, pro které jsou jiné suchozemské sporty příliš zatěžující, pomáhají totiž udržet ve formě krevní oběh, aniž by se příliš zatěžovaly páteř a klouby.

Se stomickým vakem se není třeba vody obávat

Ani stomici se těmto aktivitám vyhýbat nemusejí, stomický vak je totiž voděodolný, a nehrozí tedy jeho protečení, stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel:

  • Po namočení vaku ho opatrně vysušte ručníkem nebo fénem.
  • Nechoďte plavat hned po aplikaci nové podložky.
  • Předtím než vlezete do vody, se ujistěte, že sáček je prázdný. Ke koupání jsou vhodné například minisáčky.
  • Když se lepenka navlhčí, může dojít při jejím kraji k odlepení. Pokud se tak stane, osušte ji fénem a opět přitlačte ke kůži. Jestliže k tomu dochází opakovaně, přelepte ji ještě jinou páskou.
  • Chraňte filtr před vodou. Když se filtr na stomii namočí, přestane odvádět plyn a ten se bude hromadit ve vaku. Abyste tomu předešli, zakryjte ho voděodolnou lepenkou. Nenoste do vody sáčky s filtrem, kterým by se voda mohla dostat dovnitř.
  • Při vyprazdňování pomocí irigace lze stomii krýt jen pomocí stomické zátky nebo krytky.

Pořiďte si speciální plavky

Mnoho stomiků se se svým postižením neskrývá, naopak se se svými stomickými vaky v plavkách hrdě fotí na Instagram. Ne každý má ale stejnou odvahu. Pokud patříte mezi plaché stomiky, můžete si pořídit speciální plavky, které stomii dokážou spolehlivě zakrýt. Například pánské produkty mají u šortek vyšší pas, dámy pak mohou zvolit jednodílné plavky nebo tankini, klidně s nějakou ozdobou typu volánů či sukýnky v oblasti pasu. Vždy se vyplatí dát přednost plavkám tmavší barvy s pestrým vzorem, stomie se pod nimi lépe skryje.

Pro klid v duši trénujte předem

Ačkoliv neexistují žádné objektivní důvody, proč se vodě se stomií vyhýbat, může vás brzdit strach z protečení nebo ostych z toho, že okolí bude vaši stomii pozorovat. Sebedůvěru nejde vybudovat ze dne na den, proto se vyplatí věnovat přípravě předem. Sledujte, kdy vaše stomie pracuje, a uzpůsobte tomu čas koupání či plavání. Před vstupem do veřejného bazénu si vše můžete nanečisto vyzkoušet ve vaně, v podmínkách mimo domov vám to poté dodá pocit větší jistoty.

 

(dzit)

 

Zdroj:

https://www.veganostomy.ca/showering-ostomy-w-video/

http://www.stomici.cz/clanky/tipy-a-rady-do-bazenu