#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Při střevních zánětech dbejte na přísun železa a vitaminu D

Pacienti se střevními záněty, jako jsou Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, trpí často nedostatkem železa a vitaminu D. Proč tomu tak je a v čem jsou tyto látky pro náš organismus nepostradatelné? Pomůže při léčbě střevních zánětů rybí tuk?

Málo železa? Prozradí ho krevní testy

Nedostatek železa, který často provází pacienty se střevními záněty (IBD), je možné poznat například podle únavy, ztráty energie či nepříjemných pocitů silného bušení srdce. Podezření na nízkou hladinu tohoto důležitého prvku mohou potvrdit krevní testy. Doplnění železa do organismu je možné několika způsoby − buď doplňky stravy, nebo zařazením potravin bohatých na železo do jídelníčku.

Proč železo při IBD chybí

Příčinou nedostatku železa při idiopatických střevních zánětech může být ztráta krve, která je obsažena ve stolici. Někteří pacienti mají kvůli své chorobě různá stravovací omezení, takže jeho příjem ve stravě je nedostatečný. Tělo ovšem železo potřebuje kvůli krvetvorbě a správnému okysličování organismu.

Nedostatek železa je možné řešit doplňky stravy. Při jejich výběru je vhodné poradit se s lékařem, aby jejich dávka odpovídala potřebám organismu. Železo je ale možné získat také z potravin, jako jsou listová zelenina, tmavá rýže, fazole či ořechy.

Potřebný vitamin D

Odborné studie poukazují na souvislosti mezi střevními záněty a nedostatkem vitaminu D. Deficit tohoto vitaminu může být příčinou závažnějšího průběhu střevního zánětu. Proto je potřeba jeho hladinu kontrolovat a v případě potřeby ho tělu dodat. Pomoci mohou opět doplňky stravy, častější konzumace ryb a také pobyt na slunci. Vitamin D je pro každý lidský organismus důležitý mimo jiné kvůli správnému vstřebávání vápníku a pro dobrou kvalitu kostí.

Rybí tuk − ano, či ne?

Odborníci se dlouhodobě zabývají tématem, zda rybí tuk pomáhá mírnit zánětlivé procesy při Crohnově chorobě. Některé odborné práce uvádějí, že rybí tuk má potenciál zmírnit probíhající zánět, ale není účinný v prevenci. Dvě dlouhodobé studie dospěly k závěru, že rybí tuk a placebo mají v případě relapsů, tedy opětovného objevení se příznaků nemoci po klidovém období Crohnovy choroby podobné výsledky. Bez ohledu na tato zjištění však odborníci doporučují rybí tuk například kvůli jeho příznivému vlivu na obranyschopnost organismu a srdečně-cévní systém.

(pak)

Zdroje:

https://www.verywellhealth.com/omega-3-fatty-acids-and-ibd-1941555

https://www.ibdrelief.com/learn/complications-of-ibd/vitamin-and-mineral-deficiencies-in-ibd/iron-deficiency-and-ibd

https://www.ibdrelief.com/learn/complications-of-ibd/vitamin-and-mineral-deficiencies-in-ibd/vitamin-d-deficiency-and-ibd