#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nachlazení při IBD není radno přecházet

Oproti potížím se střevním zánětem se několikadenní rýma nebo viróza mohou zdát banální. Když je však pořádně nevyležíte, i ony vám mohou pěkně zavařit.

Horečka není banalita

Zvýšená teplota, kašel a ucpaný nos jsou příznaky, které všichni známe už od dětství. To ale není důvod, proč bychom je měli v dospělosti přehlížet − a při střevním zánětu to platí dvojnásob. Kortikoidy, imunosupresiva (například azathioprin) nebo i biologická léčiva, zkrátka léky, které potlačováním imunitních reakcí chrání naše střeva před zánětem, mohou oslabit naši obranyschopnost do té míry, že tělo není schopné se ubránit útokům virů a bakterií z venku. Horečka nebo angína tak mohou být první známkou problému, který může vyústit až ve vážnou infekci celého organismu.

Hlavní je klid

To samozřejmě neznamená, že byste měli s každým zakašláním utíkat k lékaři. Při známkách běžné infekce nejprve zkuste následující postup:

  • Šetřete tělo i mysl. Zůstaňte doma v teple, nebo se snažte alespoň více odpočívat a vyhýbat se stresům.
  • Hodně pijte. Při horečce hrozí tělu dehydratace, a pokud navíc trpíte průjmy při střevním zánětu, je toto riziko ještě větší. Snažte se vypít okolo tří litrů tekutin denně.
  • Doplňte vitaminy. Potraviny bohaté na vitamin C, jako jsou pomeranče nebo rajčata, pro vás nemusí být kvůli obsahu slupek a vlákniny vždy nejvhodnější. Sáhněte tedy po doplňcích stravy a nebojte se vysokých dávek. Můžete přechodně užívat i 0,5–1 g vitaminu C 3× denně.

Pokud příznaky přetrvávají víc než několik dnů, zajděte k lékaři. Výjimkou je bolest při polykání a bílé povlaky v krku, při kterých byste měli kontaktovat lékaře ihned − zvláště pokud užíváte některý z léků na střevní záněty.

Pozor na volně prodejné léky

Při horečce a bolestech se často uchylujeme k volně prodejným léčivým přípravkům. I když samotnou chorobu neléčí, mohou přinést kýženou úlevu a pomoci nám překonat nejhorší dny. Některé z nich však mohou zhoršit střevní zánět. Vyhněte se takzvaným nesteroidním antirevmatikům − mezi ty patří například kyselina acetylsalicylová, ibuprofen nebo diklofenak. Raději čtěte příbalové letáky a pátrejte po nich i v oblíbených kombinovaných přípravcích (například horkých nápojích). Vhodnější volbou je pro vás paracetamol. Ani s ním to však nepřehánějte, a když příznaky do několika dnů neustoupí, raději se poraďte s lékařem.

(luko)

Zdroj:

http://crohns.org.uk/living_with_IBD/coping_with_everyday_situations/everyday-illness-and-inflammatory-bowel-disease