#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I s IBD je dobré pravidelně sportovat

Trápí vás nejistota, jak a zda vůbec cvičit, když trpíte Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou? Může správné cvičení podpořit léčbu? Pokud se zrovna potýkáte s relapsem onemocnění, trápí vás velká únava nebo se zotavujete z operace, je cvičení nejspíše tím posledním, do čeho se chcete pustit. Ovšem jde to i v této fázi. Poradíme vám, jak na to.

„Nestát na místě – to je největší lék.“ Tímto heslem se řídí sportovec Ondřej, mladý pacient s ulcerózní kolitidou. Navzdory závažné nemoci vyměnil sedavé zaměstnání u počítače za práci trenéra. Myšlenky na to, jak se zase vrátí k pohybu, ho neopouštěly ani v akutní fázi onemocnění během pobytu v nemocnici. Ondřej přiznává, že každý den není skvělý, ale nezoufá si z toho. Už totiž ví, že bude zase lépe. Je přesvědčený, že jedinci s ustáleným zdravotním stavem mohou vykonávat jakoukoliv pohybovou aktivitu. Naopak v akutním stadiu radí začínat pozvolna procházkami a do sportování se nenutit.

Pohyb pomáhá i pacientům s IBD

Přibližně třetina osob, které si vyslechnou diagnózu IBD, sníží svou fyzickou aktivitu. Je to škoda. Pravidelné cvičení totiž pacientům svědčí a i lékaři jej považují za podpůrnou léčbu. Pohybová aktivita totiž:

  • zlepšuje psychický stav,
  • je prevencí osteoporózy,
  • posiluje imunitní systém,
  • působí protizánětlivě.

Všechny tyto vlivy potřebujete, abyste se se svou nemocí lépe vyrovnali a pomohli klasickým lékům k dosažení remise.

Sedm tipů (nejen) na cvičení s IBD

Je pochopitelné, že po sdělení závažné diagnózy řada pacientů s cvičením váhá. Zde je několik tipů, které nám mohou na začátku pomoci. 

Promluvte si s lékařem. Zvlášť pokud jste dlouho nevykonávali žádnou fyzickou aktivitu, jste po operaci či v akutní fázi onemocnění. Odborník zhodnotí váš stav a může mít pro vás zásadní informace, na co si dát pozor.

Mějte své tělo pod kontrolou. Fyzická aktivita musí být ušita na míru. Při relapsu choroby se zaměřte na nízkozátěžové aktivity, například chůzi či nenáročný výlet na kole. Dělejte přestávky či aktivitu ukončete vždy, kdy si o to vaše tělo řekne. V tomto období postačí, když se vám podaří hýbat třikrát týdně. Naopak období remise využijte na zvýšení zátěže. Zkuste sport, o jakém jste vždy snili, stanovte si náročnější cíle. Každé zlepšení vaší kondice se vám bohatě vrátí v době, kdy se nemoc zase přihlásí o slovo. Zároveň svému tělu naslouchejte. Během sportování se u vás mohou vyskytnout potíže, v takovém případě ukončete cvičení a vyhledejte lékaře. Jde zejména o tyto příznaky: celková nevolnost, mdloby, závrať, bolest na hrudi, pocit dechové nedostatečnosti, zhoršení potíží trávicího traktu.

Najděte si trenéra. Pomůže vám nastavit cvičební zátěž nebo tréninkový program s přihlédnutím k vašemu onemocnění.

Cvičte ve dvou. Když přemluvíte partnera nebo někoho z přátel, aby sportoval s vámi, získáte velkou oporu. Třeba pro dny, když se vám zrovna vůbec nechce. Navíc bude někdo nablízku, kdyby se u vás vyskytly náhlé zdravotní komplikace.

Vyberte ten správný sport. Možná se napoprvé netrefíte, ale nevzdávejte to. Někdo potřebuje vyzkoušet více sportovních aktivit, než najde tu pravou. Cvičení vás totiž musí bavit. Jen tak vás bude radost z pohybu motivovat k překonávání vlastních překážek. Obecně se doporučuje, aby cvičení mělo lehkou až střední zátěž. Může to být pravidelná chůze, cyklistika, plavání, posilování, jóga nebo třeba taj-či. Sporty, u kterých dochází k větším otřesům, se spíše nedoporučují. Vytrvalostní běh může způsobovat trávicí potíže (průjem) i u zdravých lidí, proto dbejte zvýšené opatrnosti.

Plánujte. Máte-li potřebu odskočit si na toaletu vícekrát za den, nebo dokonce každou hodinu, myslete na to při plánování sportovní aktivity. Můžete si vybrat sportovní centrum, kde jsou toalety blízko tělocvičny, a při cyklovýletu naplánovat trasu s dostupným hygienickým zázemím. Když je nejhůře, vaše tělo bude rádo i za kilometry na rotopedu v pohodlí domova. Pokud vás strava zvýšeně dráždí k vyprazdňování, bezprostředně před sportováním nic nejezte.

Nebojte se cvičit se stomií. Ať už máte dočasný, či trvalý vývod, nemusíte zanevřít na pohyb. Pozornost zaměřte na důkladnou přípravu. Je třeba vybrat správnou a kvalitní stomickou pomůcku, kterou vyměníte těsně před sportováním. Před cvičením je vhodné snížit příjem potravy a jíst nenadýmavou stravu. Důraz klademe na rozcvičení, správné dýchání, velmi pozvolné zvyšování zátěže a správný postoj během cvičení. Pacienti se stomií mívají tendenci naklánět se na stranu se stomií, a to může vést k ortopedickým komplikacím. Můžete se pustit i do plavání. Stomii lze krátkodobě uzavřít krytkou či použít minisáček, při koupání si klidně ponechejte tričko. Existují také speciální plavky pro stomiky.

Ať už se pustíte do jakéhokoliv sportu nebo budete jen místo používání výtahu chodit po schodech, můžete si být jisti, že se vlastními silami a vůlí přičiníte o zlepšení kvality svého života.

(paf)

Ng V., Millard W., Lebrun C., Howard J. Exercise and Crohn’s disease: speculations on potential benefits. Canadian Journal Of Gastroenterology [Internet]. 2006 [cited 2020Jan.28]; 20 (10): 657–60. Available from: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&AuthType=ip,url,uid&db=mdc&AN=17066157&lang=cs&site=eds-live&authtype=shib&custid=s7108593

Abbasi-neureither I., Köppel M., Huber G. Structured physical activity interventions as a complementary therapy for patients with inflammatory bowel disease – a scoping review and practical implications. BMC Gastroenterology [Internet]. 2019 [cited 2020Jan.28]; 19 (1): 1–12. Available from: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&AuthType=ip,url,uid&db=edsdoj&AN=edsdoj.8ba9e950592246bbb069b674de9f23c3&lang=cs&site=eds-live&authtype=shib&custid=s7108593

https://veronikahanzlikova.cz/pribeh-ondreje-nestat-na-miste-to-je-nejvetsi-lek/

https://www.healthline.com/health/crohns-disease/exercise#stay-safe

https://health.usnews.com/conditions/crohns-disease/running-with-crohns-disease

https://www.crohnsandcolitis.com.au/fitness-with-crohns-or-colitis/

http://www.stomici.cz/fyzicka-aktivita

https://zdravi.euro.cz/clanek/sestra/pohybova-aktivita-stomiku-470810