#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Duše a tělo jsou neoddělitelné, i když jde o střevo

V práci jste dostali naloženo tolik úkolů, že máte co dělat nejméně další měsíc. Domů přicházíte nervózní a při té příležitosti se pohádáte s partnerem. Není divu, že cítíte smutek, úzkost, rozbolí vás hlava a žaludek máte jako na vodě. Možná na vás „něco leze“. Možná se ale velké množství stresu, které zažíváte, odrazilo na vašem tělesném zdraví. Fyzické symptomy mohou být způsobeny nebo se zhoršovat vlivem psychických obtíží.

Vliv hormonů adrenalinu a kortizolu

Když se dostáváme pod tlak a působí na nás silný stres, naše tělo se zaplavuje hormony – adrenalinem a kortizolem. Krevní tlak stoupá, trávení se potlačuje a ovlivněn je i imunitní systém. Tyto změny připravují tělo na řešení obtížné situace, hromadí energii, která bude potřebná pro útok nebo útěk. V minulosti se jednalo o velmi účelnou strategii. Jenže od té doby, kdy nás nestresují dravé šelmy, ale nezaplacené účty, zůstává tato energie nevybitá v těle a negativně působí na vnitřní orgány. Nějaké množství stresu určitě není na škodu, naopak může být velmi užitečné a pomoci nám dosahovat našich cílů. Pokud však hladina stresu překročí optimální úroveň, může to přispívat ke vzniku řady potíží, jde například o:

  • bolesti hlavy,
  • svalové tenze a bolestivost,
  • poruchy spánku,
  • potíže s trávením včetně střevních zánětů.

Stres a jeho působení na střeva

Střevní záněty jsou spojeny se stresem, který může vyvolávat výkyvy nálady a další psychické obtíže, jako je deprese nebo úzkostná porucha. Tyto problémy mohou následně způsobovat bolesti břicha a zvyšovat závažnost střevních zánětů. Je to začarovaný kruh. Tématu se věnuje řada výzkumných studií.

Například v systematickém přehledu studií, které popisovaly psychologické faktory spojené s bolestí u idiopatických střevních zánětů, se prokázalo, že pacienti trpící poruchou nálady vnímají větší bolest břicha více než 5× častěji než ti ostatní. Další studie prokázala statisticky významně vyšší riziko rozvoje Crohnovy choroby u pacientů s depresí.

Ukazuje se, že psychické poruchy, zejména deprese, ale i střevní záněty, se shodně projevují růstem prozánětlivých cytokinů (bílkovin, které produkuje imunitní systém a jež zvyšují míru zánětu v těle) a vyšší hladinou C-reaktivního proteinu (CRP). Také dochází k autoimunitním změnám, poruchám střevní mikroflóry, funkce střevní bariéry a změnám v neuroendokrinním systému.

Jak ulevit psychice

Nižší míra stresu může společně s farmakologickou léčbou vést ke zmírnění příznaků chronických střevních zánětů. Negativní emoce spojené s dlouhodobým stresem mohou být tlumeny psychofarmaky. Nedílnou součástí léčby je ale i využití psychoterapeutických metod, jako jsou kognitivně-behaviorální terapie, meditace všímavosti anebo relaxační techniky. Tyto metody pomáhají ke snížení úzkosti a deprese a tím ke zvýšení kvality života. Jako účinná doplňková terapie může být využita také jóga. Zmírnění stresu a řešení psychických obtíží se pozitivně projeví také na vašem fyzickém zdraví.

Nejen odborníci mohou být nápomocni

Důležité je uvědomit si, že ve svém onemocnění nejste sami. Řada pacientů s chronickým zánětem střev možná řeší podobné potíže jako vy a možná už našli řešení, které by mohlo pomoci i vám. Tipy od pacientů najdete ve skupinách na sociálních sítích nebo na webových stránkách, které se věnují střevním zánětům.

Pamatujte, duše a tělo jsou neoddělitelné, i když jde o střevo.

(PeM)

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/mental-health/mental-illness-can-cause-physical-symptoms#How-mental-stress-can-cause-physical-problems

Oligschlaeger Y., Yadati T., Houben T., Condello Oliván C. M., & Shiri-Sverdlov R. (2019). Inflammatory bowel disease: a stressed “Gut/Feeling”. Cells, 8(7), 659. Dostupné z https://www.mdpi.com/2073-4409/8/7/659/htm.

Sun Y., Li L., Xie R., Wang B., Jiang K., & Cao H. (2019). Stress triggers flare of inflammatory bowel disease in children and adults. Frontiers in Pediatrics7, 432. Dostupné z https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2019.00432/full.

Frolkis A. D., Vallerand I. A., Shaheen A. A., Lowerison M. W., Swain M. G., Barnabe C., et al. Depression increases the risk of inflammatory bowel disease, which may be mitigated by the use of antidepressants in the treatment of depression. Gut. (2018) 68: 1606–12. Dostupné z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30337374/.

Obereignerů R., Kollárová M. K. (2008). Psychologické aspekty nespecifických střevních zánětů u dětí. Psychiatrická praxe(1), 25–29. Dostupné z https://www.solen.cz/artkey/psy-200801-0006_Psychologicke_aspekty_nespecifickych_strevnich_zanetu_u_deti.php.

Sweeney L., Moss-Morris R., Czuber-Dochan W., Chumbley G. & Norton C. (2018). Systematic review: Psychological factors associated with pain in inflammatory bowel disease. Aliment Pharmacol 47 (6): 715–729.