#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chytré aplikace mohou pacientům se střevními záněty usnadnit život

Jak si zjednodušit každodenní život s ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou? Přinášíme hned několik tipů na pomocníky (nejen) z řad moderních technologií. Některé rozhodně stojí za zvážení.

Ve změti her, antivirových programů a aplikací například určených ke studiu cizích jazyků se dají s trochou snahy objevit i aplikace přímo vytvořené na míru jedincům, kteří se potýkají s idiopatickými střevními záněty (IBD). Které z nich stojí za instalaci do chytrého telefonu? 

WC kompas

Za touto aplikací v českém jazyce stojí organizace Pacienti IBD. Můžete si ji zdarma stáhnout do chytrého telefonu s operačním systémem Android nebo iOS. Otevřít ji můžete i v počítači připojeném k internetu. A teď to nejdůležitější – k čemu je tato aplikace dobrá? Na základě geografické polohy vám pomůže najít nejbližší toaletu. Ani ve velkých městech totiž nebývá snadné rychle vyhledat čisté WC.

Aplikace je dostupná i široké veřejnosti. Hledat, vkládat nové toalety a hodnotit ty, které jsou v mapě zaneseny, může každý.

WC karta

Nejde sice o aplikaci v pravém slova smyslu, ovšem jde o chytrý nápad, a za zmínku tím pádem stojí. WC karta je určena lidem, kteří trpí idiopatickým střevním onemocněním nebo dráždivým tračníkem, stomikům, celiakům nebo lidem s postižením střev po operaci. Předložením karty jsou jejím držitelům rychleji zpřístupněny veřejné i neveřejné toalety. Konkrétní toalety, na které si můžete po předložení WC karty bezplatně dojít, jsou speciálně označeny v aplikaci WC kompas. Projekt podporuje již 25 českých měst (mj. Kolín, Pelhřimov, Chrudim, Blansko, Jeseník, Strakonice, České Budějovice, Chomutov, Most, Děčín, Brno, Šumperk a Břeclav).

O kartu rozměru kreditky můžete zažádat prostřednictvím žádosti dostupné na: https://www.crohn.cz/co5R1sdRB/uploads/2019/05/formular_2_1.pdf. Vyplněnou a lékařem potvrzenou žádost zašlete na adresu: Pacienti IBD., Polská 15, 120 00  Praha 2 nebo ji naskenovanou zašlete na e-mail: wckarta@crohn.cz. Členové pacientské organizace obdrží kartu zdarma, ostatní po uhrazení poplatku 150 Kč.

Kalorické tabulky

Aplikace kalorické tabulky (a přidružená webová stránka) sice primárně slouží zejména k hubnutí, umožňuje však i důsledné sledování jídelníčku, počítání dostatečného příjmu jednotlivých živin a kalorií. Navíc je dostupná v češtině a uživatelé do ní přidávají potraviny běžně dostupné v České republice.

Aplikace v angličtině

Pokud nejste limitováni českým jazykem, otevírá se vám nepřeberná škála aplikací určených přímo lidem s IBD. Příkladem je Oshi Health. Aplikace umožňuje zaznamenávání projevů nemoci, stresu, únavy či spánku, můžete si zde přečíst ověřené články o IBD, a dokonce klást otázky odborníkům. Aplikace vás vede k zaznamenávání relevantních informací. Data sesbíraná v aplikaci pak můžete při kontrole ukázat svému lékaři v přehledném zobrazení. Aplikaci si můžete nainstalovat zdarma.

Také aplikace myColitis umožňuje zaznamenávat si projevy nemoci. Informace o jídle, vyprazdňování, typu stolice, intenzitě bolesti nebo třeba své náladě uvidíte zpracované do přehledných grafů a infografik. Tento program vás také upozorní, že je na čase užít léky.

IBD Healthline, dostupná pro iOS i Android, spojuje lidi s obdobnými zdravotními potížemi. Aplikace mimo jiné sdružuje „zájmové skupiny“ – můžete si v rámci nich pohovořit o zkušenostech se svými léky, nežádoucími účinky, o svém životním stylu nebo duševním zdraví. A to by bylo, aby někdo z celosvětové komunity nepřišel s užitečným tipem.

V chytrých telefonech má řada z nás spoustu zbytečných aplikací, proč raději nevyužít jejich potenciál a nezjednodušit si život s IBD?

(dos)

Zdroje:

https://www.wckompas.cz/

https://www.crohn.cz/

https://www.healthcentral.com/slideshow/top-apps-to-manage-ulcerative-colitis

https://www.everydayhealth.com/ulcerative-colitis/symptoms/phone-apps-people-with-uc/

https://www.verywellhealth.com/phone-apps-for-managing-ibd-4770901

https://iscc.ie/ibdwell/

https://play.google.com/

https://apps.apple.com/