#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antikoncepční metody vhodné pro pacientky s IBD

U žen s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou je velmi důležité zvolit vhodnou a dostatečně spolehlivou antikoncepční metodu. Je totiž nutné vyhnout se riziku, že těhotenství bude probíhat v aktivní fázi nemoci, tzv. vzplanutí...

U žen s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou je velmi důležité zvolit vhodnou a dostatečně spolehlivou antikoncepční metodu. Je totiž nutné vyhnout se riziku, že těhotenství bude probíhat v aktivní fázi nemoci, tzv. vzplanutí. V takovém případě jde totiž o ohrožení pro dítě i nastávající maminku.

Hormonální antikoncepce a IBD

Těhotenství je proto ideální naplánovat do klidové fáze . Pak je pravděpodobné, že i celé těhotenství bude probíhat bez problémů.

Antikoncepční pilulky, tzv. orální hormonální kontraceptiva, jsou nejčastěji využívanou metodou kontrolující početí.

Hormonální antikoncepce má přibližně 99procentní účinnost, jsou-li pilulky užívány tak, jak by měly. U žen s nespecifickými střevními záněty, tzv. IBD), především s Crohnovou nemocí, ale může dojít ke snížení účinnosti antikoncepce:

  • Schopnost střeva vstřebávat látky může být snížena vlivem probíhajícího zánětu a ulcerózních změn střevní sliznice (vředy).
  • Stejně tak může ke snížení spolehlivosti antikoncepce přispět i rychlejší průchod tráveniny střevem.
  • Vstřebávání hormonů může ovlivnit i operace, kterou žena prodělala, zejména pokud jí byla odebrána větší část tenkého střeva.
  • Některé léky, například antibiotika, mohou způsobit průjem, narušit střevní mikroflóru. A tím také vedou ke snížení spolehlivosti antikoncepce.
V některých případech je pro zvýšení spolehlivosti antikoncepce třeba, aby žena užívala vyšší dávky hormonů – to ale vždy až po domluvě s lékařem.

Řešením také může být kondom, ten je ale dobré používat v kombinaci s chemickou antikoncepční metodou (například Pharmatex čípky). Ta totiž zvýší jeho spolehlivost.

Další alternativy můžete prodiskutovat se svým gynekologem. V úvahu připadají i podkožní nebo lokální (antikoncepční kroužek) formy antikoncepce.

Zdroje:

(hak)