Ulcerózní kolitida: Co mám tedy jíst?

Je to třináct let, co mi diagnostikovali ulcerózní kolitidu. Tehdy jsem od své paní doktorky dostala nějaké brožurky o jídle a o tom, co je či není vhodné jíst. Tehdy jsem byla teprve ve druháku vysoké školy potravinářské, takže jsem o potravinách nevěděla zhola nic. A tehdy se tvrdilo, že vláknina škodí.

Postupně jsem začala zjišťovat, jak to tedy je. Ano, na vlákninu, slupky a zrníčka si musí dávat všichni pacienti se střevními záněty pozor. Především ti, kteří trpí Crohnovou chorobou a ještě mají stenózy. U pacientů s kolitidou to není tak zásadní a obvykle jim vláknina nerozjede zánět a vedlejší komplikace spojené s chorobou. Tedy, pokud se jí v rozumné míře.

Nicméně vždy jde o individuální snášenlivost nejen vlákniny, slupek a zrníček, ale především o individuální snášenlivost té které potraviny. Ale tenkrát jsme si z těch všech knížek s mými rodiči vzali ponaučení – nesmím žádnou slupku, nemůžu rajčata (jedině spařená), papriku atd. atd. Byla jsem z toho dost nešťastná. Zeleninu a ovoce mám opravdu ráda a představa, že je budu jíst do konce života jen v podobě pyré, kompotů nebo oloupané mě docela dost drásala.

A tak jsem začala zkoušet. Když jsem v remisi, snesu téměř veškeré potraviny. Dokonce i kukuřici, kterou miluji. Občas mě ale prožene bez ohledu na to, zda jsem ve zmíněné remisi, nebo mám aktivní zánět. Stejně tak meloun. V létě si ho ráda dám a někdy ho dobře strávím, jindy hůře. Nedělám si z toho však velkou hlavu. Od svého současného lékaře vím, že jednou za čas mi takové potraviny rozhodně neublíží a nespustí zánět.

Obvykle proto jím vše. Jednou jsem se však vrátila z nemocnice – je to už hooodně let a od té doby jsem kvůli kolitidě nebyla naštěstí nikdy hospitalizovaná – a dala jsem si s potěšením doporučovaný tavený sýr – nemá vlákninu, je měkký a měl by být pro trávení v pořádku. Do 20 minut jsem však seděla na záchodě! Tak rychle mnou tavený sýr prolétl. A až tehdy jsem začala zjišťovat, že nejen slupky mohou vadit a že tavený sýr je hodně slaný, obsahuje fosforečnany jako aditiva, a rozhodně tedy není úplně optimální nejen pro lidi s aktivním střevním zánětem.

Více se o tomto typu sýru rozepisovat nebudu, ale taveňáky mají od té doby u mě velkou stopku a jen postupně jsem je dokázala občas přidat do svého jídelníčku a vzít je tak aspoň občas na milost.

Na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Díky tomu nyní na svém blogu učím a inspiruji, jak žít a jíst zdravě, vědomě a hravě. Za více než 13 let, co mám diagnostikovanou ulcerózní kolitidu jsem zvládla dostudovat VŠ, přijít o svoji první lásku i další lásky poznat. Žiju příjemný život se svojí rodinou (manželem a malým synem) a i přes některá zdravotní omezení si troufám říci, že je plnohodnotný. Ráda se také dělím o své zkušenosti a poznání formou psaní a jsem autorkou e-knihy 10 klíčů k tajemství potravin.
Veronika Hanzlíková