#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Střevní chřipka a kolitida: jak ji zvládnout co nejlépe

Už jste to taky zažili? Vaše dítě, maminka nebo manžel(ka) mají střevní chřipku… A vy víte, že tohle pro vás vůbec není optimální situace? Co s tím? Může nám taková střevní chřipka rozjet relaps? Ano, může. Ale pravidlo to rozhodně není…

Povím vám, jak to mám se střevní chřipkou já. Hned první ataku zánětu v konečníku mám spojenou právě se střevní chřipkou. Tedy on už byl zánět nastartovaný asi dva tři měsíce před ní, ale musela jsem si zajet na dětský tábor jako vedoucí a tam od dětí tu střevní chřipku chytit, aby se kolitida naplno projevila. Chřipku jsem chytla s plnou parádou, vysokými teplotami a silným krvácením ze střeva. Předtím jsem měla „jen“ hleny ve stolici a právě ty dva tři měsíce předtím dumala, co to je, a asi bych si jen tak k lékaři nezašla.

Po téhle letní táborové viróze jsem se dostala od svého praktického lékaře rovnou na gastroenterologii a díky rychlému provedení koloskopie jsem svoji diagnózu věděla během čtrnácti dní. Další tři setkání se střevní chřipkou už nebyla tak náročná a žádný relaps mi nespustila.

Před rokem a půl jsem však bohužel prožila zamlklé těhotenství, které moje tělo i psychiku docela rozhodilo, a do toho se připletla slabá střevní viróza a nový relaps byl na světě. Naštěstí už mám několik možností, jak s takovým stavem nakládat, a tak jsem se kromě na svého lékaře obrátila i pro pomoc na akupunkturu a bylinné čaje. Léky a ostatní terapie mě dostaly relativně rychle a snadno do klidu bez nutnosti užívání celkových kortikoidů.

Střeva pod kontrolou i po střevní chřipce

Poslední setkání se střevní chřipkou mě stálo jen týden rozhozeného zažívání a vedlo i k sepsání článku Střevní chřipka – restart, nebo průšvih?, kde se věnuji obecným tipům, jak zvládnout střevní chřipku i co po ní jíst. Pokud se vám však nechce číst obecnější rady, tak jsem v dalším díle pro vás připravila souhrn tipů, které jsem osobně vyzkoušela já nebo moji kamarádi s IBD.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková