#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rajčatová salsa na grilu s bylinkovým máslem a pečivem

Rajčata patří mezi zeleninu, která může, ale nemusí některým lidem se střevními záněty zhoršovat projevy nemoci. V tepelně upravené podobě jsou pro většinu pacientů s IBD dobře nebo alespoň lépe stravitelná.

Rajčata obsahují lykopen, který je velmi cennou a prospěšnou látkou. Jde o přírodní barvivo s antioxidačními a protirakovinnými účinky, které se navíc lépe vstřebává po tepelné úpravě. Pokud vám tedy rajčata v syrovém stavu nesedí, vyzkoušejte je v podobě rajčatové salsy. Na začátku samozřejmě v malém množství.

Toto rychle připravené a přitom luxusně vypadající a skvěle chutnající jídlo využijete jako zajímavý předkrm nebo lehkou večeři. Jak už název napovídá, budete potřebovat gril. Pokud ho nemáte, je možné vše připravit na pánvi.

(4 porce, doba přípravy: do 30 minut)

Suroviny

  • 4 housky nebo bulky
  • gril (případně pánev s nepřilnavým povrchem)
  • (alobalové misky na grilování – gril s roštem)
  • kvalitní olej do teplé kuchyně (ghí, olivový olej)

Na salsu potřebujete:

  • 2 velká rajčata (asi 350 g)
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • čerstvý pepř (podle chuti a individuální snášenlivosti)
  • petrželovou nať (2–3 snítky)

Na bylinkové máslo potřebujete:

  • 50 g másla (změklého)
  • čerstvé a najemno nasekané bylinky podle individuální snášenlivosti (tymián, pažitka, petrželová nať, bazalka, řeřicha aj.)
  • čerstvý pepř (podle chuti a individuální snášenlivosti)
  • špetku soli
  • šťávu z bio citronu (podle chuti, stačí pár kapek)

Postup

  1. Nejprve si připravte bylinkové máslo. Do misky dejte padesát gramů změklého másla a přidejte najemno nasekané bylinky podle svojí chuti. Přidejte pepř a sůl podle chuti a takto připravené suroviny ještě před promícháním zakápněte několika kapkami citronové šťávy. Případně můžete přidat i špetku citronové kůry. Promíchané bylinkové máslo dejte stranou, případně schovejte do lednice.
  2. Rajčata rozkrájejte na silnější plátky (asi 5 mm silné). Pokud máte elektrický gril, natřete ho trochou tuku (ghí, olivový olej). Pokud máte gril klasický roštový, dejte rajčata do grilovací misky vymazané olejem. Plátky rajčat po jedné i druhé straně lehce ogrilujte. Jakmile začnou měknout a „chytat barvu“, sundejte je z grilu. Chvilku počkejte, aby plátky rajčat trochu vychladly. Do větší misky nalijte dvě lžíce balzamikového octa a jednu lžíci olivového oleje. Mírně vychladlá rajčata nakrájejte na kostičky a přidejte do misky. Podle chuti přidejte čerstvě namletý pepř a nasekanou petrželovou nať. Vše promíchejte a rajčatovou salsu máte hotovou.
  3. Housky (můžete je samozřejmě nahradit jiným druhem pečiva) rozřízněte na dvě poloviny a na (očištěném) grilu chvíli opečte. Ještě teplé pečivo potřete bylinkovým máslem a dejte na ně rajčatovou salsu. Ozdobte například nasekanou pažitkou.

Dobrou chuť!

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková