#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podpora těla před jarem pomocí jídla

Určitě jste už někdy slyšeli, jak je po zimě potřeba připravit tělo na jaro nějakou očistou nebo detoxikací. Jenže co když vaše střeva takovou detoxikaci v podobě syrové zeleniny a zeleninových šťáv nesnášejí? Co takhle zkusit zelené potraviny?

Inspirace našimi předky

Na internetu, případně od známých, kteří v zelených potravinách nebo zeleninových šťávách „jedou”, už jste možná nejednou slyšeli podobnou hlášku: „Však to vyzkoušej, známé to pomohlo na crohna. Jo a tamhleté na kolitidu. Určitě ti to taky pomůže.”

Ale pozor, bezhlavá detoxikace stravou ani potravinovými doplňky nemá v časném jaře v našem jídelníčku co dělat. Po zimě je naopak fajn následovat rytmus roku a také se inspirovat tradicemi našich předků.

V období masopustu jedli naši předci ještě poměrně dost masa. Konaly se zabíjačky a jedlo se hodně tučných jídel. Až s příchodem velikonočního půstu, tedy čtyřiceti dnů do Velikonoc, docházelo k omezení masa a tučných jídel ve stravě, tedy vlastně jakési přirozené detoxikaci těla i mysli.

Čím však rozhodně neprohloupíte, je přidat si do stravy zelené potraviny z naší přírody − nikoli však chlorelly, mladé ječmeny a různé potravinové doplňky.

Jaké zelené potraviny jíst?

Do svého jídelníčku zařaďte třeba řeřichu a jedlé zelené lístky z přírody. Ideálně ze zahrady, louky nebo od potoka. Tedy z místa, o kterém víte, že poblíž něj není žádná továrna ani rušná čtyřproudá silnice. Můžete vyzkoušet třeba lístky sedmikrásky nebo kopřivu.

Sedmikrásky si dejte třeba jen na chuť, ale z kopřiv si dělejte čaj. Dejte však pozor a nepopíjejte kopřivový čaj dlouhodobě, ale jen po dobu cca třech týdnů. Kopřivy si pak můžete také nasekat do nádivky nebo do jiného jídla.

Řeřichu si snadno vypěstujete doma na okně. Dávejte si ji v rozumném množství do polévek nebo na chleba s máslem. Řeřichu i kopřivy, případně jinou jedlou zeleň, doplňujte podle svojí individuální snášenlivosti s česnekem, cibulí a kořením, jako je kurkuma, kmín, skořice, nové koření a hřebíček.

Také stále pokračujte v posilování těla konzumací vývarů. Až s teplým jarem, které se už někdy koncem dubna láme skoro do léta, zkuste zařazovat více syrové zeleniny a klidně více „očisty”. Samozřejmě to všechno jen podle toho, jak vám to zrovna „váš” crohn nebo kolitida dovolí.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková