#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nejdůležitější esence Vánoc

Před Vánocemi se internet i časopisy hemží každý rok radami a recepty, jak na zdravější cukroví nebo klidnější advent. Co když ale pro nás, lidi se střevními záněty, nejsou tyhle informace nejdůležitější složkou Vánoc? Co když je pro nás hlavní esencí spokojeného života, a to nejen o Vánocích, rozumná strava a vnitřní klid?

Rozumná strava

Za ty roky s ulcerózní kolitidou jsem se naučila, že rozumnou stravou může být ledacos, ale rozhodně sem nepatří fast food ani tzv. junk food. Junk food jsou průmyslově zpracované, vysoce kalorické potraviny jako jsou cukrovinky, chipsy, velká část polotovarů, sladké šťávy a nápoje včetně energetických drinků a podobně.

Rozumnou stravou tak může být úplně obyčejné jídlo, ideálně připravené doma, ve stylu našich předků – domácí vývarové nebo zeleninové polévky, klasické přílohy a maso, obilné kaše, ovoce a zelenina, bílé jogurty a zakysané mléčné výrobky, máslo, sádlo a za studena lisované oleje. Prostě a jednoduše – základní potraviny a jídla z nich.

Nakonec je pak jedno, jestli se stravujete podle paleo, SCD, makrobiotiky nebo výživy pěti elementů, ale nejdůležitější je, že nejíte fast food ani junk food. A podle toho se řiďte i na Vánoce.

Připravujte si i v tomto čase kvalitní jídlo ze základních potravin a jezte jednoduše.

Co znamená „jezte jednoduše”?

Jezte jednoduše znamená, že si s radostí můžete dát třeba i trošku cukroví, ale nejezte ho hned po hlavních jídlech. Nekombinujte ho s ovocem, chlebíčky a dalším vánočním nebo povánočním občerstvením. Cukroví nemusí být nutně raw, z bezlepkové mouky nebo jinak alternativní. Jde skutečně o jeho množství, nikoli o jeho „zdravější” variantu.

Prostě si dejte pár kousků pro radost třeba každý den, ale ne kila vánočních pochoutek.

Pokud chcete jíst na Štědrý den smaženého kapra a strávíte ho, bez obav si ho dejte. Jako přílohu si dejte třeba bramborový salát bez majonézy a cibule, nebo bramborovou kaši. Nebo si udělejte kapra jen tak „na přírodno” se svojí oblíbenou přílohou.

Ale hlavně si svoje jídlo vychutnávejte i přes případné zdravotní nebo dietetické omezení.

Mějte svého psychologa, kouče nebo terapeuta

Sama jsem se už na vlastní kůži několikrát přesvědčila, jaká je úleva probrat s někým nezávislým i zdánlivě obyčejné události v životě. Natož, když se jedná o život s chronickou chorobou a případné další životní problémy a kotrmelce. Většinou pak nejsou ani potřeba antidepresiva, která někteří lékaři při střevních zánětech doporučují.

Samozřejmě, rodina nebo přátelé nám dokáží taky pomoci, ale obvykle nemají potřebný nadhled. Obzvlášť o Vánocích se ale hodí kombinace obojího. Odborného nebo psychologického nadhledu terapeutů i přírodní „antidepresiva” v podobě přátel, voňavých bylinných čajů nebo třeba svařáku a grogu. Samozřejmě, že vše v rozumné míře.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková