#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Knížky, publikace a informace versus střevní záněty

Slíbila jsem, že se podělím o tipy a informace o zajímavých knížkách. A tak se teď koukám do svojí knihovny, kterou jsem ve vlastní domácnosti zaplnila za pouhých osm let. Zbytek knížek z dětství, dospívání a dob studií zůstal u mých rodičů. Musím se pochlubit, že ve své současné knihovně mám opravdu zajímavý výběr. Jsem na něj hrdá a občas si říkám, jaký mám široký záběr. :-)

K něčemu se vám přiznám – ráda si na návštěvách prohlížím, kdo má jaké knížky. Většinou se také ráda nějakou inspiruji a třeba si něco půjčím i domů. Obsah knihovny totiž hodně vypovídá o těch, co v daném bytě nebo domě žijí. A tak bych vám chtěla trochu představit tu svoji a odhalit další střípky o sobě.

Začnu zdravím a tím, co jsem si přečetla o střevních zánětech. V roce 2003 (když mi diagnostikovali UC) nebyl ještě příliš dostupný internet. Aspoň pro mě ne. Když nad tím tak přemýšlím a vzpomenu si, jak jsme psali zprávy do laboratoří, referáty a podobně v ruce, připadá mi to jako starověk. :-) Pravdou však je, že někteří spolužáci z výšky (kluci) měli stolní počítače už od prváku a školu jsem i já nakonec končila s notebookem a psaním diplomky na počítači. Kdepak se ale v prvních letech mých studií toulalo na kolejích připojení k internetu, byť přes kabel, těžko říct. Natož wifi nebo jednoduché připojení skrz USB modemy…

Ale zpět k tomu internetu a knížkám. Takže v tu dobu jsem si nemohla sednout jen tak na internet a „vygooglit“ si vše o IBD. Dostala jsem letáky a malé knížečky od paní doktorky na gastru a četla. Od té doby jsem však svoji knihovničku „obohatila“ o pár zajímavých kousků. Takže z obecných informací mě nadchnula knížka Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida (autorka Renata Červenková) a knížky od pacientské organizace Pacienti z. s. Všechno, co jste chtěli vědět o idiopatických střevních zánětech, ale báli jste se zeptat. Nyní jsou dostupné tři díly a jsou zdarma ve většině gastroenterologických ambulancí nebo v kanceláři Pacientů.

Z knížek a brožurek o výživě při střevních zánětech mě nejvíc nadchnula knížka Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty (autor Pavel Kohout a kol., nakladatelství Jessenius Maxdorf). Existuje ještě i Crohnova choroba, ulcerózní kolitida – rady lékaře, průvodce dietou (Pavel Kohout a Jaroslava Pavlíčková, nakl. Forsapi). Obě jsou fajn. Nicméně ta první knížka je určená spíše odborníkům a ta druhá obsahuje sice i nějaké recepty, ale myslím, že je lepší osobní zkušenost a sdílení s ostatními. Udělejte si představu, co se doporučuje, a co ne (například zde) a pak opatrně zkoušejte, co z toho je dobré právě pro vás. V poslední době mě často oslovují lidé s diagnózou střevních zánětů a povídáme si spolu o mých poznatcích o výživě v remisi i relapsu, o jejich stravě i o životě s IBD.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková