#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co mi kolitida přinesla dobrého – 1. díl

Při těžkém ataku kolitidy jsem na ní neviděla nic dobrého. Bylo mi zle, měla jsem dvacet až třicet průjmovitých stolic přes den, až deset v noci a trpěla tím, že jsem nevěděla, kdy a kde mě to chytne a zda zrovna stolici udržím, nebo ne. Strach, únava a stres na ani ne pětadvacetiletou holkou byly příliš velké. Děs.

Když jsem měla promoci, ani jsem si ji pořádně neužila, protože jsem se bála, aby mě „to nechytlo“ v průběhu ceremoniálu. Ale takových situací bych mohla jmenovat hodně. Nicméně běžet v lodičkách a společenských šatech na záchod před zraky minimálně dvou set lidí v Betlémské kapli by mi přišlo obzvlášť ponižující. Myslím, že podobné situace nemusím ani vám, čtenářům s IBD, popisovat, protože někteří je bohužel důvěrně znáte.

Přesto bych vás i sebe chtěla povzbudit k tomu, že i crohn nebo kolitida můžou přinést mnoho dobrého. Například:

Nová přátelství

V průběhu let jsem si našla několik přátel, kteří mají diagnostikovanou některou z IBD chorob. Většinu z nich znám přes akce pacientského sdružení Pacienti IBD, kde se již několik let aktivně podílím na přípravě různých akcí. Však vám o nich taky někdy napíšu.

Lázně

Díky několika lázeňským pobytům jsem poznala mnoho zajímavých lidí, nejen s kolitidou. Doteď mě s některými pojí milé přátelství. V lázních jsem například potkala také svého profesora z vysoké školy, u nějž jsem předtím dělala zkoušky. Naše seznámení v lázních mi sice nepřineslo žádné výhody navíc, protože zkoušky jsem měla hotové, ale setkání to bylo vtipné. Potkali jsme se ve stejném lázeňském domě a od těch dob se stále občas potkáváme na akcích pacientského sdružení. Mám radost, že znám takhle chytrého a vzdělaného muže ne z pozice učitel–student, ale z pozice trošku rovnoprávnější. :-)

Navíc jsem poznala, že pokud někdy budu chtít opravdu zrelaxovat a dostat se do pohody, je třítýdenní lázeňský pobyt lepší než jakákoliv dovolená, pokud při ní chcete i něco poznat a cestovat. Samozřejmě, když odjedete na dovolenou a budete ležet celý den například na pláži, asi si také odpočinete. Moje osobní, ale i zprostředkovaná zkušenost dalších pacientů s IBD je však taková, že cestování (hlavně letadlem) nám nemusí vždy s naším zažíváním sednout.

To u lázeňských pobytů v rámci ČR nehrozí a navíc – karlovarská vřídelní voda je podle mého opravdový zázrak pro zažívání.

Dobrého nestačí

Když jsem tenhle článek začala psát, netušila jsem, kolik pozitivních věcí na životě s kolitidou objevím. Proto jsem musela článek rozdělit do dvou částí. Do pokračování (2. dílu) se můžete začíst zde.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková