#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bezlepkový zázrak?

Dobře, dneska budu skutečně jednoznačná a dám vám jednu radu. Málokdy dávám jednoznačnou až striktní radu. Obvykle totiž ve své výživové praxi nabízím nejrůznější možnosti a nechávám své přátele i klienty se rozhodovat podle jejich pocitů. Nechci se stavět do role, že vím, co mají jíst, jak mají žít a že určitě musí jíst jen tak a tak. Pro nové čtenáře připomínám, že jsem výživová poradkyně a zabývám se celostním poradenstvím pro zdraví a výživu.

Jenže – dnes mám pro vás skutečně striktní doporučení. Přivedl mě k němu článek kamarádky s Crohnovou nemocí Jak mi bezlepková dieta zlepšila Crohnovu nemoc. Tím doporučením nebo chcete-li radou je:

Omezte lepek ve svém jídelníčku!

Neznamená to, že se navždy máte vzdát pečiva a jiných vymožeností naší doby, ale znamená to, že bezlepková dieta je jediná, u které dám ruku do ohně za to, že pokud při střevních zánětech nepomůže, neublíží. Na rozdíl od mnoha jiných „diet“.

Jak se dozvíte v článku o bezlepkové dietě a Crohnově nemoci, nemá smysl si kupovat drahé průmyslově vyrobené bezlepkové pečivo, ale poradit si jinak. Navíc jsem se bezlepkové a bezlaktózové stravě také věnovala zde.

Osobně se pečivu jednoznačně nevyhýbám a buchty většinou peču z běžné mouky. Přesto jsem si sama na sobě potvrdila:

  • jak je důležité se nezaplácávat rohlíky a chleby při každé snídani nebo svačině,
  • jak je důležité nejíst každý den sušenky, buchty a další sladké hříchy, které obsahují pšeničnou nebo žitnou mouku.

Miluji „karo“, dokonce i grankový nápoj a k tomu čerstvé rohlíky. Čerstvé voňavé rohlíčky bývávaly mojí každosobotní ranní manou u mých rodičů od dětství až do dospělosti. :-) Po letech, kdy mi často někdo doporučoval bezlepkovou dietu, které jsem se hooodně bránila, jsem však pochopila:

  • že opravdu mi tři rohlíky k snídani nedělají dobře,
  • že bezlepková dieta pro mě neznamená kupované bezlepkové pečivo, ale může znamenat jen pár relativně jednoduchých změn v jídelníčku,
  • že větší konzumace jídla s vyšším obsahem lepku mi přihoršuje nejen trávení, ale i dermatitidu kolem úst.

Po mnoha letech jsem si připustila, že nadýmání, kterým trpím hlavně na návštěvě u mých nebo manželových rodičů, je kvůli lepku. Doma totiž nemám ty úžasné čerstvé rohlíčky ani si nepeču pravidelně štrúdly jako moji rodiče nebo skvělý domácí perník nebo bábovku jako moje tchyně. Doma občas snídám vývar a jako téměř každodenní ranní jídlo mívám ovesnou nebo pohankovou kaši.

Mám dny, kdy se nedotknu ani kousku chleba

Někdy si dám k večeři namísto krajíce chleba se šunkou jen bezlepkovou obilnou kaši doma připravenou z ovesných vloček, pohankové lámanky nebo třeba jáhel. Někdy večeřím dobrou polévku, rizoto nebo bramborové placky. Jen těstoviny z kvalitní semolinové pšenice téměř nepovažuji za lepkovou stravu a dávám si je tak třikrát, možná čtyřikrát do měsíce, k obědu nebo k večeři. Vím, že pšeničné těstoviny samozřejmě obsahují lepek. Jen mám pocit, že mi v této podobě tolik neškodí. Navíc existují i rýžové nebo amarantové těstoviny, pokud bychom chtěli být ve své bezlepkové stravě důslední.

À propos – nemusíte držet bezlepkovou dietu jako lidé s celiakií, ale zkuste minimálně omezit klasická lepková jídla a potraviny. Plus k tomu omezte co nejvíce sladkostí, slazených limonád, fastfoodových a průmyslově vyráběných jídel. Věřte mi, že se uleví nejen vám, ale především vašim střevům. A je jedno, jestli k tomu přidáte doporučení racionální stravy, stravy podle čínské medicíny, nebo paleodiety. Důležité je, že se většině pacientů s IBD bez pečiva a lepku uleví.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková