#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zimou proti střevním zánětům?

Kryoterapii, tedy terapii chladem, doporučují některá lázeňská a wellness centra jako způsob, jak prospět tělu při zánětlivých onemocněních. Platí to i při chronických střevních zánětech?

Střevní záněty, ke kterým patří například ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba, jsou chronická onemocnění. To znamená, že zánětlivé procesy v trávicím ústrojí probíhají dlouhodobě a pro tělo představují značnou zátěž. O kryoterapii se obecně vzato hovoří jako o proceduře, která může mít na tělo celkový protizánětlivý účinek a ulevovat od nepříjemných a bolestivých projevů řady nemocí.

Poraďte se s lékařem

Američtí odborníci z oblasti zdravotnictví a farmacie ovšem upozorňují, že přínosy celotělové kryoterapie, při které je tělo ve speciální komoře vystaveno po dobu několika minut teplotám až minus 140 stupňů Celsia, nejsou podloženy dostatečným množstvím kvalitních vědeckých důkazů. Před absolvováním této procedury by proto měli zájemci, především pacienti s nějakým dlouhodobým onemocněním včetně střevních zánětů, navštívit lékaře. Ten posoudí, zda je kryoterapie vhodným krokem.

Jak může kryoterapie pomoci?

  • Při působení chladu se prokrvují okrajové části těla, což podporuje látkovou výměnu ve tkáních a vyplavování škodlivin.
  • Kryoterapie může zmírnit bolest a její vnímání, například při nemocech svalů a kloubů.
  • Chlad tlumí otoky a podporuje regeneraci.

Otužováním k posílení organismu 

Kryoterapie není jediným konceptem, při kterém se využívá chlad. O mnoho rozšířenější je otužování. Jeho hlavním přínosem je posilování obranyschopnosti organismu, prevence virových onemocnění či zlepšení zdravotního stavu při alergiích. Právě narušené funkce imunitního systému jsou považovány za jednu z možných příčin rozvoje chronických střevních zánětů. Správně prováděné otužování prospívá také psychickému stavu, o který by měli pacienti zejména při chronických onemocněních pečovat. Pro dosažení kvalitního a dlouhodobého účinku otužování je nutné respektovat zásady, jako je postupný návyk na chladnou vodu a správné načasování otužování v rámci denního programu.

(pak)

Zdroje:

https://coolzonecryo.com/cryotherapy-inflammation/

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=202050

https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/jak-se-spravne-otuzovat

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-bowel-disease/symptoms-causes/syc-20353315

https://wholebody-cryotherapy.com/en/cryotherapy/further-indications.html