#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Umíte správě pečovat o stomii?

Přestože jsou v léčbě střevních zánětů různé možnosti takzvané konzervativní terapie, jsou bohužel i případy, kdy je třeba přistoupit k chirurgickému řešení a postiženou část střeva operovat. Někdy je také třeba provést vyústění střeva na povrch – stomii.

Přestože jsou v léčbě střevních zánětů různé možnosti takzvané konzervativní terapie, jsou bohužel i případy, kdy je třeba přistoupit k chirurgickému řešení a postiženou část střeva operovat. Někdy je také třeba provést vyústění střeva na povrch – stomii. Stomie pochází z řeckého slova stoma – tedy ústa – a podle daného případu může jít o záležitost trvalou nebo dočasnou.

Před plánovanou operací vás lékař jistě poučí o tom, co život se stomií obnáší. Pacientům také pomáhají stoma sestry, které se péčí o stomii zabývají a mají přehled o dostupných pomůckách a způsobech, jak život se stomií co nejvíce ulehčit, tak aby vás stomie co nejméně omezovala.

Péče se vyplatí

Péče o stomii je velmi důležitá. Existuje několik problémů, se kterými se mohou pacienti se stomií setkat. Nejvýznamnějším problémem je psychika dotyčného. Pro většinu lidí je velmi složité přijmout tak radikální zásah do vlastního těla, stydí se nebo jsou smutní, protože se cítí odlišně, nebo dokonce ošklivě. Toto jsou ale přirozené pocity, a proto také existují psychologové, lékaři a sestry, kteří vám pomohou se s tímto problémem vyrovnat.

Bez piva a vajec

Dalším problémem spojeným se stomií může být zápach. To je jeden z důvodů, proč byste měli pomalu změnit svoji dietu a naučit se rozpoznat, jaké jídlo je pro vás nejlepší, a čemu byste se naopak měli vyhnout. Raději zapomeňte na ryby, vajíčka a pivo. Tyto potraviny mohou být příčinou větrů a rychlejšího průchodu stolice. Také se vyhněte nápojům s bublinkami.

I kůže si žádá své

Další důležitou otázkou je péče o kůži v okolí stomie. Při zanedbání péče může být okolí stomie bolestivé a zarudlé, kůže může být porušena. Požádejte lékaře nebo stoma sestru o informace, jaké prostředky jsou k dispozici. Existují speciální masti, které vám pomohou nepříjemným projevům předejít nebo se jich zbavit. Pokud jste na některé přípravky alergičtí, jsou pro vás vhodné i speciální hypoalergenní přípravky. Pacientům je také k dispozici široká škála různých typů nadrží a dalších pomůcek.

Máte zkušenosti se stomií? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi.

Zdroj:

(hak)