#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ulcerózní kolitida v tenkém střevě? Možné to je!

Někdy dojde k situaci, kdy ulcerózní kolitida zasahuje do tenkého střeva a napodobuje tak Crohnovu chorobu. Tento stav se nazývá backwash ileitida. Jak vzniká a jaké jsou její důsledky?

Na umístění záleží 

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida jsou dvě různá onemocnění. Rozdílů je několik, na prvním místě jde o to, jakou oblast postihují.

  • Ulcerózní kolitida se vyskytuje pouze v tlustém střevě a konečníku. Podle toho se ostatně i tato choroba jmenuje – název je odvozen z latinského colon, tedy tlusté střevo.
  • Crohnova nemoc může postihnout kteroukoliv část trávicí trubice od ústní dutiny až po řiť.

K tomu je ještě potřeba doplnit další důležitou odlišnost: Ulcerózní kolitida začíná v konečníku a podle svojí tíže pokračuje různě daleko do tlustého střeva. Vždy je ale postižený souvislý úsek sliznice. U Crohnovy choroby naopak vznikají takzvaná „skip lesions“ neboli přeskakovaná postižení. To znamená, že mezi dvěma nemocnými úseky střeva může být klidně část sliznice zdravé.

Výjimka potvrzuje pravidlo

V medicíně ale nic není úplně stoprocentní. To se potvrdilo gastroenterologům, když při kolonoskopických kontrolách pacientů s ulcerózní kolitidou začali narážet na situace, kdy byla zanícená i konečná část tenkého střeva – ileum. To u lékařů vzbuzovalo rozpaky a otázky. Nemá pacient ve skutečnosti Crohnovu chorobu? Nebo je to ulcerózní kolitida a budou se přepisovat učebnice? 

Zánět na výletě

Nakonec odborníci přišli na to, že zánět v ileu při ulcerózní kolitidě vzniká zvláštním způsobem. Nezačíná, tak jako v tlustém střevě, autoimunitním procesem ve stěně střeva. Místo toho vznikne až druhotně: Při zánětu v těle běžně vznikají agresivní tělu vlastní chemické látky, takzvané „zánětlivé mediátory“. Ty se v zaníceném tlustém střevě vyplaví a při občasném zpětném toku střevních šťáv a tráveniny pak dráždí ileum tak dlouho, až se jeho sliznice také zanítí. Na základě této myšlenky dostal zánět tenkého střeva při ulcerózní kolitidě i svůj název – backwash ileitida neboli zánět ilea ze zpětného proudu.

Kdo je v ohrožení 

V jedné studii prováděné na 200 pacientech s ulcerózní kolitidou byla backwash ileitida nalezena u 17 % z nich. Většinou byla jen mírná. Ileitidou trpěli významně častěji nemocní s pankolitidou (postižením celého tlustého střeva) a také ti, kteří měli těžkou formu ulcerózní kolitidy. To se dalo vzhledem k předpokládanému procesu vzniku ileitidy očekávat. Objevilo se ale i několik pacientů, kteří měli pouze lehčí a méně rozsáhlé postižení tlustého střeva, a přesto se u nich ileitida vyskytla. To pro lékaře zůstává stále trochu záhadou. 

Riziko minimální 

Dobrá zpráva je, že ileitida u žádného z pacientů neznačila chybnou diagnózu (nešlo o nepoznanou Crohnovu chorobu). Také nebyla spojena s vyšším výskytem zánětlivých komplikací po operaci. Při té se tlusté střevo odstraňuje, ale ileum zachovává a vytváří se z něj speciální kapsa. Ani výskyt rakoviny v ileu nebyl u těchto lidí zvýšený. Zdá se tedy, že backwash ileitida není diagnóza, které by se měli nemocní s ulcerózní kolitidou zvlášť obávat.

(luko)

Zdroje: http://www.medicalmediareview.com/inflammatory-bowel-disease/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16224214