#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stomie: jak si zvyknout na umělý vývod

Operace střeva, jejímž výsledkem je umělý vývod, bezpochyby změní život každému. Ovšem stomie vás nemusí zdaleka omezovat v aktivitách, na které jste byli zvyklí. Jak si tedy na nový stav zvyknout a co vše od něj čekat?

Operace střeva, jejímž výsledkem je umělý vývod, bezpochyby změní život každému. Ovšem stomie vás nemusí zdaleka omezovat v aktivitách, na které jste byli zvyklí. Jak si tedy na nový stav zvyknout a co vše od něj čekat?

Navždy i nakrátko

U Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy někdy nezbývá jiné řešení než chirurgické odstranění úseku střeva postiženého zánětem. V případech, kdy nelze střeva souvisle napojit na konečník, přichází řada na vytvoření umělého vyústění na povrch těla – stomii. Může jít o řešení dočasné, kdy bude po zlepšení průběhu nemoci možné vývod opět zanořit, ale i o definitivní, kdy zůstane stomie zavedená trvale.

Poraďte se se stomickou sestrou

Po náročné operaci bezpochyby trvá nějakou dobu, než si pacient na vývod zvykne. Při plánování života po zákroku vám možná běhá hlavou řada otázek. Nebojte se zeptat svého lékaře nebo pacientů, kteří mají se stomií zkušenosti. Pomoci začít s novým životem by vám měla i speciálně vyškolená sestra, která doporučí též vhodné produkty k ošetření stomie.

Oblíbeného jídla se nevzdávejte!

  • Po operaci jistě bude nutné začít s šetřicí dietou a poté byste měli skladbu jídelníčku přizpůsobit průběhu nemoci.
  • Pokud je ale střevní zánět pod kontrolou, můžete jíst nadále pokrmy, na které jste byli zvyklí (samozřejmě s ohledem na to, jaký vliv mají právě na vaše zažívání).
  • Některá jídla působí nadýmání a zápach (cibule, česnek, ryby, vejce), vyzkoušejte je proto raději opatrně doma a v menším množství.
  • Chystáte-li se mezi lidi, zvolte bezproblémová jídla, která vám nepůsobí žádné obtíže.

Ani sport není tabu 

Pokud jste před operací neholdovali zrovna kontaktnímu sportu s vysokým rizikem úrazu, můžete ve své oblíbené aktivitě opatrně pokračovat i nadále – jakmile se zotavíte po operaci. Pozor na zvedání těžších břemen a samozřejmě i na posilování břicha! Po břišní operaci je potřeba nějakou dobu vyčkat, než začnete tyto svaly plně zatěžovat. Při plavání nebo běhu můžete využít speciální pásek, který sáček připevněný k vývodu udrží pevně na místě a zabrání jeho uvolnění nebo průsaku obsahu ven.

Do práce až po zotavení 

Po operaci budete potřebovat nějaký čas, než se plně zotavíte. Návrat do práce je ale možný i se stomií. V mnohém pro vás jistě bude kontakt s kolegy prospěšný. Možná budete potřebovat snížit pracovní zátěž, promluvte si proto s nadřízeným o svých omezeních a potřebách. Pokud pracujete manuálně, poraďte se v každém případě s lékařem, jestli tuto činnost můžete dále vykonávat. S návratem do práce ale rozhodně nespěchejte a počkejte, až se budete skutečně cítit dobře a na vývod si zvyknete.

Stomie sice váš život změní, ale v žádném případě by vás neměla výrazně omezovat. V počátcích je vhodné vyhledat poradnu pro stomiky nebo specializovanou sestru, která vám poradí s nejčastějšími problémy. Podělte se o zkušenosti i s lidmi, kteří s vývodem žijí již delší dobu.

(hak)

Zdroj: www.mayoclinic.com