#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Špatné trávení, nebo počínající relaps? Napovědí naše testy!

Bojíte se, že se váš střevní zánět po období remise opět probouzí? Pak jsou naše nové testy určené právě pro vás. Otestování se ale vyplatí i v případě, že jste nyní bez obtíží.

Chytřejší za pár minut

Do naší sekce Otestujte se přibyly dva nové přírůstky. Jsou to testy přítomnosti relapsu pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu. Během chvíle po zodpovězení několika otázek ohledně svých současných obtíží se dozvíte, zda se ve vašem případě může jednat o relaps, nebo ne.

S podezřením nečekat

Čím dříve se počínající relaps pozná, tím lépe pro vás. Úprava léků, zvýšení dávek, nasazení diety nebo klidový režim – to vše může v začátku zmírnit, nebo dokonce zastavit nové vzplanutí střevního zánětu. Naopak pokud relaps necháte rozvíjet bez zásahu, může být nejen velmi nepříjemný, ale dokonce s sebou přinášet i vážné a život ohrožující komplikace.

Nejsou dva lidé se střevním zánětem, jejichž nemoc by probíhala stejně. Každý má trochu jinou aktivitu zánětu, odlišnou lokalizaci, rozdílné příznaky. Proto se vyplatí udělat si test i v případě, že se nyní cítíte v pohodě. Dnešní výsledek vám v budoucnu může posloužit jako srovnání.

Založené na důkazech

Našim dotazníkům můžete věřit. A to proto, že vycházejí z uznávaných a lékaři používaných testů. Konkrétně je to Harveyho–Bradshawův index v případě Crohnovy choroby a SCCAI (Simple Clinical Colitis Activity Index) u ulcerózní kolitidy. Nedivte se proto, až se otázky vašeho gastroenterologa při prohlídce budou velice podobat těm z našich dotazníků.

První krok k vyšetření

Žádný test samozřejmě nevyhodnotí vaše obtíže stejně dobře jako promluva s lékařem a jeho odborné vyšetření.

  • Pokud vám v našich dotaznících vyjde vysoká pravděpodobnost relapsu, vnímejte to jako jednoznačnou pozvánku na kontrolu ke gastroenterologovi. Navštívit byste ho měli co nejrychleji.
  • Když bude vaše pravděpodobnost relapsu naopak nízká, můžete ještě pár dní vyčkat. Rozhodně ale své obtíže nepřehlížejte, a jestliže neustoupí, prohlídku si také domluvte.

(luko)