#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sachety s mesalazinem – novinka, kterou je snadné užívat

Sachety jsou pro mnoho pacientů stále ještě netradiční lékovou formou. Užití je však maximálně pohodlné. Pojďme se na ně společně podívat.

 

To, co dokáže mesalazin a nakolik jedinečné je jeho postavení v léčbě nespecifických střevních zánětů, jsme před časem shrnuli do tohoto článku. Zmínili jsme se i o nové lékové formě, ve které se mesalazin nedávno objevil na českém trhu – o takzvaných sachetech.

Pytlíček plný překvapení

Sachet (čteno „sašet“) je slovo pocházející z francouzštiny, kde znamená jednoduše „sáček“. A o to přesně se jedná – o pytlík plný drobných granulí s mesalazinem. Ty jsou povrchově upravené tak, aby se z nich léčivá látka uvolňovala postupně. Mesalazin se bude jak vstřebávat do krve, tak především působit lokálně na sliznici.

Jíst můžete, kdy chcete

Jak se tato inovativní léková forma aplikuje?

  • Celý obsah sáčku se nasype do úst a zapije trochou vody nebo džusu.
  • Během asi jedné hodiny po podání jsou mikrogranule na začátku tenkého střeva – ve dvanáctníku.
  • Průchod tenkým střevem jim poté trvá 3–4 hodiny, tlustým střevem putují asi 8 hodin. Po celou dobu uvolňují léčivý mesalazin.

Dalo by se očekávat, že doba, kdy se najíme, ovlivní rychlost průchodu a účinnost léčiva, opak je ovšem pravdou. Ať už sachet ihned zajíte vydatnou snídaní, počkáte pár hodin do svačiny, nebo dokonce půl dne do oběda, účinnost léku by neměla být ovlivněna.

Přiznejte léky i závažné stavy 

Trpíte kromě střevního zánětu i další chorobou? Užíváte nějaké léky, ať už na předpis, či volně prodejné? Nedávno jste skončili nebo je pravděpodobné, že brzy začnete nějaký přípravek brát? Tyto informace je potřeba sdělit svému gastroenterologovi, který vám sachety předepisuje. Pokuste se nic nezamlčet ze studu či z nedbalosti. Lékové interakce, jak odborně nazýváme vzájemné ovlivňování dvou a více léčivých látek, mohou být nepříjemné. S kvalitními informacemi jim však lze mnohdy předejít. Z běžných stavů, nemocí a častěji užívaných léků stojí za zmínku a pozornost především:

  • těhotenství,
  • astma a jiná onemocnění plic,
  • poruchy srážlivosti krve,
  • zhoršená funkce ledvin či jater,
  • některé léky proti bolesti, které mohou poškodit ledviny (nesteroidní antirevmatika – např. ibuprofen),
  • imunosupresivní látky (třeba azathioprin), užívané například u autoimunitních chorob.

Veškeré výše uvedené aspekty ale znamenají pouze varovný prst pro doktora, aby předepsání zvážil či se měl více na pozoru před některými nežádoucími účinky. V žádném případě se nerovnají kontraindikaci, tedy zákazu předepisování sachetů s mesalazinem. Tyto okolnosti zatím existují pouze dvě – alergie na mesalazin a těžká porucha funkce jater či ledvin. 

(luko)

Zdroj: http://www.ferring.cz/pil/pentasa-sachet-2-g-pil.pdf