#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Působí příchod jara a léta na střevní záněty?

O mnoha chronických nemocech se traduje, že se se změnou roční doby zhoršují nebo zlepšují. I o nespecifických střevních zánětech můžete zaslechnout, že s prvním jarním dnem přichází krize. Jsou obavy namístě?

Také jste už slyšeli, že jaro je pro střevní záněty nepříznivým obdobím? Nebojte se. Síla slova je sice veliká, ale kouzelnou moc nemá. Objektivní důkazy pro takové tvrzení neexistují, a proto je zbytečné, abyste si obavami kazili nejkrásnější část roku. 

Jaro nebo zima, obojí má svá pro a proti

Nespecifické střevní záněty jsou nejčastěji vnímány jako porucha rovnováhy mezi prozánětlivými a protizánětlivými silami v organismu. Vzhledem k tomu, že stav našeho imunitního systému se během roku mění, dá se očekávat, že i míra zánětu se bude lišit. Stimulů, které mohou stav pacientů zhoršit, je ale daleko více a působí po celý rok.

V zimě mohou rovnováhu narušit častější respirační infekce, na jaře pak alergie. V létě zase hrozí pacientům přehřátí nebo dehydratace a na podzim nachlazení nebo nedostatek slunečního svitu. Každé období s sebou ale zároveň přináší i určité výhody. Na jaře a v létě se stravujeme pestřeji, máme více pohybu a slunce stimuluje v naší pokožce tvorbu vitaminu D. Na dovolené si odpočineme a v létě také lépe funguje náš metabolismus. Na podzim, v období sklizně, zase dostáváme ty nejkvalitnější plody přírody s velkým obsahem vitaminů a antioxidantů a v zimě, která je obdobím klidu, pak více spíme a odpočíváme.

Když tedy poctivě sečtete všechny klady a zápory, zjistíte, že nula od nuly pojde.

Pečujte a nezoufejte

Zhoršení sice může přijít kdykoli, ale existují přinejmenším dva způsoby, jak se mu bránit:

  • Spolupracujte s lékařem. Otevřená spolupráce s lékařem je základ. Proto dodržujte všechny pokyny ohledně léčby a aktivně se zajímejte o vše, co vám lékař říká. Pokud máte pocit, že léčba není dostatečně účinná, sdělte to neprodleně lékaři. Je zbytečné trávit hodiny pročítáním diskuzí na internetu, kde najdete kromě podložených informací i hromadu polopravd a lží cílených na prodej různých „léčivých“ preparátů. Ke zdraví vám nepomohou, ale z vaší peněženky vytáhnou několik tisíc korun.
  • Pečujte o sebe. Pokud je pro vás nespecifický střevní zánět novinkou, učte se. Sledujte, co vám dělá dobře a co ne. Až to zjistíte, vyhněte se všemu, co vám škodí. Dobré zdraví jistě stojí za trochu sebekázně.

Neztrácejte dobrou náladu a těšte se na jaro. I se střevními záněty je možné užít si jej naplno. 

(pez)

Zdroj: Lewis J. D., Aberra F. N., Lichtenstein G. R., Bilker W. B., Brensinger C., Strom B. L. Seasonal variation in flares of inflammatory bowel disease. Gastroenterology. 2004 Mar; 126 (3): 665–73. PubMed PMID: 14988820.