#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Probiotikům teplo nevyhovuje

Probiotika patří k oblíbeným doplňkům stravy. Umí ale organismu opravdu pomoci? Prozradíme, jak tyto produkty vybírat a hlavně jak je správně uchovávat.

Život v tobolce

Probiotika jsou doplňky stravy, které obsahují živé mikroorganismy. V dostatečných dávkách prospívají zdraví. To ale neznamená, že by se to těmito organismy v kapsli jen hemžilo. Mikrobi jsou většinou vysušení a tím deaktivovaní. Díky své úžasné schopnosti přežít v nepříznivých podmínkách se ale po ohřátí a hydrataci v trávicím traktu opět „probudí“ – a mohou se pustit do práce v náš prospěch.

Co je a není probiotikum

Jakýkoliv výrobek, do kterého byly přidány prospěšné živé bakterie nebo kvasinky, lze označit za probiotikum. Nejsou to tedy jen kapsle a prášky, ale i obohacené nápoje nebo třeba speciální müsli tyčinky. Nově už se ale tento termín nepoužívá pro čistě přírodní produkty, jako je kysané zelí, kefír nebo obyčejný bílý jogurt. Je to proto, že množství bakterií zde není přesně stanoveno a může se velmi lišit várku od várky. Zároveň u těchto výrobků není zaručeno, že použité bakteriální kmeny jsou skutečně zdraví prospěšné. Ačkoliv tedy tyto „živé“ potraviny trávení mohou prospět a dají se používat třeba preventivně, pro skutečnou léčbu je lepší sáhnout po opravdových probiotikách.

Kapsli, tabletu nebo sirup?

S rozšiřováním nabídky probiotik roste i výběr různých lékových forem. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

  • Kapsle jsou tradiční forma, jednoduchá na uchovávání i užívání. Někdy mohou být kapsle větší a problematické na spolknutí. Byla by ale ohromná chyba je otvírat a vysypávat obsah ven – obal chrání bakterie před kyselým prostředím v žaludku, které by je jinak mohlo zničit.
  • Sáčky s práškem, které lze rozmíchat do vody či do jogurtu, jsou také velmi populární. Při přípravě ale musíte dávat pozor na teplotu vody či mléka. Už teplota nad 60 stupňů probiotikum zničí.
  • Tvrdé tablety jsou při výrobě vystavované vyšším teplotám, což může snížit obsah živých bakterií ve výrobku.
  • Sirupy a kapičky jsou oblíbené hlavně u malých dětí. Ukazuje se ale, že v tekuté podobě nejsou probiotika příliš stabilní a bakterie v nich rychle odumírají.

Chlad je jistota

Při nesprávné přípravě, hlavně příliš vysoké teplotě, dojde ke spolehlivému usmrcení všech obsažených bakterií. Zdá se ale, že ani ta pokojová pro ně není to pravé. Skladování při teplotě mezi 20 a 30 stupni Celsia znamená, že se obsah živých bakterií v probiotiku postupně snižuje – nejprve jen mírně, ale po pár měsících už je pokles značný. Některé přípravky mají instrukci o uchovávání v chladu uvedenou přímo na obalu. Nic ale nezkazíte tím, když dáte do ledničky i ta probiotika, která se tváří odolně. Na druhou stranu se však nemusíte bát, že by vám bakterie odumřely cestou domů z lékárny nebo třeba při cestování na dovolenou. Většina probiotických preparátů několik hodin až dnů v teple vydrží.

(luko)

Zdroje:

https://www.probioticadvisor.com/probiotic-essentials-1/what-are-probiotics/

http://www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/5/008-009.pdf

http://www.lekari-online.cz/health-and-beauty/probiotika