#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Příznaky ulcerózní kolitidy se liší podle místa zasažení

Ulcerózní kolitida je nemocí více tváří. Projevuje se různými příznaky, jejichž výskyt závisí na tom, jakou část tlustého střeva zánět zasáhl.

Zanícený konečník nutí ke zbytečnému běhání na záchod

Za nejlehčí formu kolitidy je považována ta, která postihuje pouze sliznici konečníku, tzv. rektální syndrom. Pro tuto formu onemocnění je typická nutkavá potřeba dojít si na velkou následovaná odchodem pouze malého množství pevné a soudržné stolice. Někdy se stolice ale vůbec nedostaví a namísto toho dojde pouze k vyloučení hlenu a krve. Při vyprazdňování se mohou přidat také bolesti v podbřišku. Potřeba stolice často ani po odchodu z toalety nezmizí, je velmi úporná, a může vás dokonce vyřadit z běžného života.

Průjmy souvisejí s levou částí tlustého střeva

Pokud se kromě konečníku zánět rozšíří i do celé levé poloviny tlustého střeva, jedná se o tzv. kolitický syndrom. Jeho typickým příznakům vévodí průjmy, kašovitá až vodnatá stolice smísená s krví a hleny. Nucení na velkou se tu vyskytuje také, ale nebývá falešné. Bolesti v podbřišku střídají nebo doplňují křečovité bolesti břicha.

Zasažení celého tlustého střeva = celkové strádání

V některých případech zasáhne onemocnění celé tlusté střevo, lékaři v tomto případě mluví o takzvané pankolitidě. K obtížím, které jsou typické pro předchozí syndromy, se zde přidávají i příznaky postihující celé tělo, dostavuje se zvýšená teplota, ztráta tělesné hmotnosti, únava a celková nepohoda.

Při ulcerózní kolitidě se, ač vzácněji než při Crohnově chorobě, mohou objevit i jiné potíže než s trávením, například bolesti kloubů nebo různé kožní vyrážky a skvrny. Tyto projevy jsou ale mnohem vzácnější než obtíže související s vyprazdňováním.

(luko)

 

Zdroj: 

NAVRÁTIL, Leoš a kol. Gastroenterologie. In: Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory. Praha: Grada, 2008, 253–293.