#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potíže se střevy umí zlepšit mesalazin. Stačí jeden sáček denně!

Pokud bojujete s nespecifickými střevními záněty, pojem aminosalicyláty vám není cizí. Již 30 let přinášejí tato léčiva úlevu. Jejich dávkování a lékové formy se ale nepřestávají vyvíjet. Proto dnes pacienti mohou osvědčený preparát mesalazin přijímat ve formě mikrogranulí.

Léky první volby

Pokud je vám diagnostikována ulcerózní kolitida či Crohnova choroba, s velkou pravděpodobností opustíte ordinaci gastroenterologa vybaveni předpisem na lék ze skupiny aminosalicylátů. Tyto látky jsou, ať již samy, nebo v kombinaci s dalšími léčivy, obvykle schopné:

  • utišit první vzplanutí či relaps střevního zánětu,
  • udržet chorobu v klidové fázi (remisi),
  • ulevovat od nepříjemných příznaků,
  • snižovat riziko vzniku nejzávažnější komplikace střevního zánětu, kterou je rakovina tlustého střeva a konečníku.

Jsou předepisovány především pro lehké a středně těžké formy zmiňovaných onemocnění. Nejužívanějším aminosalicylátem byl v minulosti sulfasalazin. Ten byl ale postupně téměř vytlačen molekulou s nižším množstvím nežádoucích účinků a širšími možnostmi využití – mesalazinem.

Široká variabilita 

Mesalazin můžeme aplikovat celkově či lokálně, případně kombinovat obě formy – v závislosti na rozsahu a závažnosti postižení střeva.

  • Celkovým podáváním je zde míněn příjem ústy. Mesalazin se takto užívá ve formě tablet či granulí s prodlouženým uvolňováním.
  • Lokální podání znamená aplikaci léku přímo v postiženém místě. To je v případě střevních zánětů především tlusté střevo. Tam se mesalazin dodá ve formě roztoku (jako klyzma neboli klystýr) a čípků.

Většina těchto lékových forem je k dispozici v několika silách. To spolu s individuálně stanoveným dávkováním poskytuje lékařům možnost ušití terapie na míru každému pacientovi. Podle toho, zda dochází či nedochází ke zlepšení stavu, lze počáteční dávku mesalazinu zvýšit, snížit či změnit formu podávání. Je možné zařadit do terapie i jinou látku ze široké skupiny léčiv nespecifických střevních zánětů. Z toho vyplývá, že komunikace mezi pacientem a jeho gastroenterologem hraje při léčbě klíčovou roli.

Novinkou jsou sáčky

Na začátku jsme hovořili o neustálém vývoji na poli léčby mesalazinem. Asi nejvýraznějším pokrokem je příchod tzv. sachetů na český trh. Mesalazin je v nich obsažen ve formě mikrogranulí, které díky prodlouženému uvolňování většinou stačí užívat jednou denně. Tyto granule se nesmí kousat – obsah sáčku se vsype přímo do úst a zapije. Účinná látka se z nich díky speciální povrchové úpravě uvolňuje postupně v průběhu celého průchodu tenkým i tlustým střevem. Mesalazin z mikrogranulí se jednak vstřebává přes střevní stěnu do krve, jednak působí přímo v místě zánětu. Podávání není nutné koordinovat s jídlem. Sachety tak představují díky své účinnosti a jednoduchosti užívání ideální volbu především pro pacienty na dlouhodobé udržovací terapii mesalazinem.

(luko)

Zdroje:
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.webmd.com