#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nespecifické střevní záněty: co jíst a čemu se vyhnout

Název „nespecifické střevní záněty“ souhrnně označuje dvě zánětlivá onemocnění trávicího traktu: Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu. Každá z nich má různé příznaky i průběh, a proto i různá výživová doporučení.

Název „nespecifické střevní záněty“ souhrnně označuje dvě zánětlivá onemocnění trávicího traktu: Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu. Každá z nich má různé příznaky i průběh, a proto i různá výživová doporučení.

Nad složením potravy přemýšlejte

Jídlo a pití, které přijmeme, urazí naším trávicím traktem dlouhou cestu. Při Crohnově nemoci postihuje zánět obvykle konečnou část tenkého střeva a tlusté střevo. To může způsobovat poruchu vstřebávání živin a minerálů. Ulcerózní kolitida je onemocněním tlustého střeva, následkem čeho se z potravy vstřebává méně vody a solí. Ve fázi vzplanutí nemoci zažívají pacienti nepříjemné příznaky – průjem, zvracení, bolesti břicha a nechutenství. Tyto obtíže znesnadňují příjem potravy i tekutin, proto je obzvlášť nutné dbát na jejich správné složení.

Strava při vzplanutí ulcerózní kolitidy

  • Vyhněte se jídlům, která zvyšují množství stolice – čerstvému ovoci a zelenině, sušeným švestkám, kofeinovým nápojům.
  • Snižte konzumaci sladkostí a sladkých nápojů – natahují vodu do střeva a zhoršují průjem.
  • Omezte konzumaci alkoholu.
  • Pokuste se zařadit více omega3-mastných kyselin, obsažených v rybách – mají zřejmě protizánětlivý efekt.
  • Jezte častěji malé porce.

Když je aktivní crohn

  • Pokud máte zúžení trávicí trubice, rozhodně se vyhněte ořechům, semínkům, zrnům a fazolím.
  • Vylučte jídla, která zvyšují množství stolice – čerstvé ovoce a zeleninu, sušené švestky, kofeinové nápoje.
  • Pokud trpíte intolerancí laktózy, držte bezlaktózovou dietu. Intolerance se projeví nadýmáním, křečemi a průjmem do 60 až 90 minut po požití mléka, jogurtu či jiných mléčných výrobků.
  • Máte-li olejovitou a odporně zapáchající stolici, můžete trpět poruchou vstřebávání tuků. Jezte jídla s nízkým obsahem tuků a poraďte se s lékařem či nutričním poradcem.
  • Malé porce přijímané častěji pomohou zvýšit celkový příjem živin.

Návrat má být postupný 

V následujícím období po odeznění akutních obtíží pomalu zařazujte do jídelníčku obvyklou potravu. Doporučuje se začít ředěnými džusy, libovým masem, bramborovou kaší, vařenými vajíčky, zavařovaným ovocem a bílým chlebem. Přidávejte jednu až dvě nové potraviny denně, aby bylo možné zjistit, které způsobují obtíže. Postupně se snažte jíst co nejpestřejší stravu, abyste doplnili ztráty živin vzniklé při vzplanutí nemoci.

Průběh nespecifických střevních zánětů se může u každého pacienta lišit, a neexistuje proto jednotný dietní plán, který by všechny zbavil obtíží. Výše uvedená doporučení jsou užitečná, avšak vždy je dobré se ještě poradit s lékařem, který vás zná a zodpoví případné dotazy.

(kov)

Zdroje: www.uhs.nhs.uk www.ucsfhealth.org