#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Není kortikoid jako kortikoid. V čem se liší?

S léčbou střevních zánětů neodmyslitelně souvisí kortikoidy. K těm ale patří hned několik různých látek, které lze podávat více způsoby. Jaký je mezi nimi rozdíl?

S kortikoidy se můžete setkat také pod názvem kortikosteroidy nebo glukokortikoidy. Jde o poměrně velkou skupinu léčiv se širokým spektrem účinků, z nichž se využívá hlavně schopnost tlumit zánět. Kromě toho ovlivňují také metabolismus a působí imunosupresivně (potlačují imunitní reakci organismu).

Rozdílné účinky i aplikace

Kortikoidy se pro svůj výborný efekt používají pro léčbu mnoha různých potíží, ale jednotlivé látky se svými vlastnostmi a silou účinku liší. Proto je nezbytné používat kortikoidy jen k tomu účelu, k němuž vám je lékař předepsal. Možné jsou dva typy podání léku a každý z nich s sebou nese určité výhody i rizika: 

  • Systémová aplikace. Patří sem tablety nebo injekce. Léčivo se vstřebává do krevního oběhu, a projevují se tak všechny jeho účinky, včetně nežádoucích. Těch je u kortikoidů hodně. Kromě výše zmíněných to může být například překyselení žaludku, změny nálad nebo i „řídnutí“ kostí (osteoporóza). Injekční podání kortikoidů však může mít rychlejší nástup účinku.

  • Lokální aplikace. U střevních zánětů se používají hlavně klyzmata, ale můžeme sem zařadit i některé tablety se speciálním uvolňováním. Obecně má lokální (topická) aplikace minimum nežádoucích účinků systémového podání, ale při delším užívání kortikoidů tímto způsobem dochází ke ztenčení kůže v místě aplikace a k vyšší náchylnosti k lokálním infekcím.

Nová bezpečná forma

V léčbě střevních zánětů jsou kortikoidy důležité zejména pro potlačení akutní fáze nemoci, a proto se obvykle užívají jen krátkodobě. Použít lze:

  • prednison,

  • methylprednisolon,

  • budesonid.

Prednison se zpravidla podává v tabletách a methylprednisolon v injekční formě. Budesonid je k dostání v podobě klyzmat, tablet s řízeným uvolňováním nebo takzvaných multimatrix tablet. To je speciální léková forma, která umožňuje uvolnění velkého podílu účinné látky do tlustého střeva. Právě v jeho levé polovině je při ulcerózní kolitidě poškozená sliznice. Navíc díky vlastnostem budesonidu mají multimatrix tablety velmi dobrý efekt a minimum nežádoucích účinků typických pro kortikoidy. Tato léková forma je relativní novinkou, která v praxi dosahuje ještě lepších výsledků než během klinického hodnocení.

(mir)

Zdroj:

Lincová D., Farghali H. Základní a aplikovaná farmakologie. Praha: Galén, 2002.

Hrdlička L., Bortlík M., Douda T. et al. Budesonid MMX (Cortiment® 9 mg) v léčbě ulcerózní kolitidy v reálné klinické praxi. Gastroent Hepatol 2016; 70 (6): 509–513, doi: 10.14735/amgh2016509.