#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nenechte si střevními záněty zkazit Vánoce!

Naše největší svátky jsou za dveřmi a lidé trpící nespecifickými střevními záněty možná přemýšlejí, co si budou moci dovolit dát na talíř. Doporučení zní jednoduše: dopřejte si vše, o čem víte, že vám nezpůsobí problémy v podobě bolestí či průjmů. Hlavně svůj zažívací trakt zbytečně nepřetěžujte.

Střevní záněty se navzájem odlišují místem vzniku postižení. Zatímco ulcerózní kolitida zasahuje hlavně konečník a tlusté střevo, Crohnova choroba může napadnout kteroukoliv část zažívacího traktu. Nemoci se liší také hloubkou postižení. V obou případech je však porušena sliznice a buňky střeva, takže dochází k horšímu vstřebávání důležitých mikronutrientů – minerálů, vitaminů a stopových prvků. Je rovněž méně funkční vstřebávání vody z obsahu střeva, což se projevuje typickými průjmy. Příčina vzniku chorob nebyla prozatím vysvětlena. Podezření padá na špatnou práci imunitního systému či genetické faktory, ale zjevně se uplatňují též vlivy prostředí, které u predisponovaného člověka usnadňují rozvoj nemoci.

V hlavní roli výživa

Neexistují důkazy, že by strava měla vliv na vznik onemocnění. Pokud se ale jednou zánět objeví, je třeba jídelníček upravit tak, aby nezpůsoboval zbytečné dráždění střeva a nezhoršoval průběh nemoci. Někteří pacienti ze zkušenosti vědí, že se cítí nedobře při přejídání bez ohledu na to, jaké jídlo snědli. Jiní popisují zhoršení příznaků při konzumaci příliš tučné potravy. V domnění, že ovoce a zelenina jsou číslo jedna v oblasti zdravé výživy, nemocní je často zařazují do svého jídelníčku. V tomto případě však nadměrný přísun vlákniny může způsobit omezení peristaltiky a nástup potíží. Doporučuje se především tzv. nízkozbytková strava.

Jak přežít Vánoce

Lidé se střevními záněty mají sice dietní omezení, ale v první řadě platí, že si mohou dopřát vše, co jim nepůsobí potíže a nezhoršuje průběh choroby. Obecně je dobré vyhýbat se pálivé stravě, která dráždí střevo. A jaké další zásady během svátků dodržovat?

  • Jezte malé porce. Ať už se rozhodnete pro konzumaci jakýchkoliv potravin, dávejte si méně, ale častěji během dne.
  • Hodně pijte. Ideální tekutinou je voda. Alkohol a kofeinové nápoje se nedoporučují.
  • Dbejte na přísun minerálů. Kvůli poruše vstřebávání nemívají pacienti dostatek vitaminů a minerálů.
  • Poslouchejte své tělo. Neexistuje přesný návod, jak se stravovat. Jednoduše jezte to, po čem vám není špatně. 

V pohodě a bez stresu

Ačkoliv Vánoce bývají spojeny s konzumací kaloricky náročné stravy, nemusí pacienti se střevními záněty zoufat. Při dodržování základních pravidel a spotřebě jen malých porcí není důvod, proč vánoční dobroty neochutnat. Průběh střevních zánětů může zhoršit také stres, proto nezapomínejte na odpočinek a relax. 

(idav)

Zdroj:
www.mayoclinic.org