#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Má na potíže se střevy vliv střídání ročních období? Zřejmě ano!

Střevní záněty se podle mnohých nemocných zhoršují na jaře, podle dalších pacientů však také na podzim. Jiní zase zažívají nejtěžší vzplanutí těchto chorob v zimě. Jsou to vše jen domněnky, nebo realita, kterou je třeba začít brát zcela vážně v potaz?

Není mnoho studií, které by se zabývaly vlivem ročních období na stav nespecifického střevního zánětu. Pacienti i jejich gastroenterologové však tyto cyklické změny pozorují. Čím jsou způsobeny a jak se jim bránit?

Velmi uvěřitelná možnost 

Na jaře a na podzim se ve vzduchu objevují specifické alergeny. Produkují je kvetoucí květiny a stromy, bující houby či plísně typické pro danou roční dobu. Také naše strava se v průběhu roku lehce mění podle právě dostupných plodin. Alergií v dnešní populaci přibývá raketovým tempem – a přecitlivělost, stejně jako nespecifické střevní záněty, jsou onemocnění imunitního systému. Mohou sezónní alergie „vybudit“ odpověď imunity a tím zhoršit střevní zánět? To je kontroverzní a zatím nepotvrzená, avšak velmi pravděpodobná teorie. Mohou mít také vliv na změnu střevní bakteriální flóry, která jinak působí na sliznici ochranným efektem. Tomu, aby přecitlivělost ovlivnila stav střevního zánětu, lze předejít pouze dobrou alergologickou péčí a dodržováním léčby.

Krušná zima 

Podzim a jaro mají však ještě jedno specifikum, které sdílejí i se zimou. Jsou jím infekční nemoci. Nejen ty, které postihují trávicí trakt, ale i angína, či dokonce virózy mohou vyvolat znovuobnovení nespecifického střevního zánětu. Některým infekčním chorobám lze předcházet očkováním. Jindy musí jako prevence postačit teplé oblečení, hygiena rukou, vyhýbání se nemocným jedincům a vitamín C.

Slunce a pohyb pomáhají  

Pokud vás průjmové příznaky postihnou v létě, může jít o infekci (třeba běžný cestovatelský průjem), ale samozřejmě i o relaps střevního zánětu. Zásadní je v takové chvíli dobrá hydratace. Hodně pijte a v žádném případě se nesnažte průjem zastavit žízněním. V letních měsících je však výskyt relapsů střevních zánětů daleko vzácnější než v jiných ročních dobách. Proč?

  • Důležitou roli zde může hrát vitamín D. Má protizánětlivé účinky a tvoří se při vystavení kůže UV záření, tedy slunci. Současná populace žijící převážně v interiérech jej může mít nedostatek, a to zejména v zimních měsících.
  • Za letní úlevu od projevů střevních zánětů může být zodpovědná též fyzická aktivita. Ta se ukázala být pro pacienty blahodárná a logicky máme pohybu nejvíce v teplých měsících. Nepřestávejte proto s koncem léta sportovat a choďte, běhejte, plavte či třeba tančete po celý rok.

(luko)

Zdroje:
www.everydayhealth.com
http://ibdcrohns.about.com