#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčebný režim při střevních zánětech: Proč je důležitý?

Pravidelné užívání předepsaných léků v dávce, kterou stanovil lékař, je u pacientů se střevními záněty velmi důležité. Víte, proč je správné dodržování léčebného režimu neboli adherence k léčbě tak zásadní?

Chronické střevní záněty, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, jsou dlouhodobé nemoci trávicího ústrojí. Pravidelně se u nich střídají období aktivity onemocnění s klidovými fázemi. Léčba spočívá v dlouhodobém užívání různých léčivých přípravků. Dodržování léčebného režimu (adherence k léčbě) úspěšně snižuje riziko opakovaných atak nemoci a může se tak příznivě promítnout do celkového průběhu onemocnění.

Proč je adherence důležitá

  • Adherence významně ovlivňuje účinnost léčby a snižuje riziko komplikací.
  • Střevní záněty negativně ovlivňují jak soukromý, tak pracovní život. Z těchto důvodů je dodržování léčby důležitým krokem k dosažení plnohodnotnějšího života.

Léčbu nedodržuje až třetina pacientů

Průzkum provedený mezi více než 1200 českými pacienty s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou ukázal, že až třetina z nich občas nedodržuje předepsanou léčbu. Důvodem je přitom ve většině případů (76 %) její neúmyslné porušení − konkrétně zapomnětlivost.

Bylo zjištěno, že léčebný režim pečlivěji dodržují pacienti ve vyšším věku a nemocní jedinci, kteří se aktivně zajímají o léčbu svého onemocnění a o novinky z oboru. Odborníci proto považují informovanost pacientů za jeden z faktorů, který se příznivě promítá nejen do lepšího pochopení léčebného režimu, ale i do jeho dodržování.

Informace pacienti mají 

Více než 90 % nemocných s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou uvádí, že mají dostatečné informace o nemoci, kterou trpí, i o její léčbě. Potřebné informace se pak pacienti nejčastěji dozvídají od svého lékaře (95 % osob), samostudiem literatury nebo internetových zdrojů (64 %) a od ostatních pacientů (20 %).

Z provedeného průzkumu vyplynulo, že většina pacientů je s předepsanou léčbou spokojena. Nespokojenost vyjádřilo jen jedno procento pacientů. Přestože četnost užívání léků nemá podle výsledků studie vliv na dodržování léčby, většina pacientů uvedla, že by uvítala možnost užívat léky pouze jednou denně.

(pak)

Zdroje:

http://www.csgh.info/cs/clanek/kvalita-zivota-pacientu-s-idiopatickymi-strevnimi-zanety-v-ceske-republice-multicentricka-studie-10879

 

http://www.kardiologickarevue.cz/kardiologicka-revue-clanek/idiopaticke-strevni-zanety-49245?confirm_rules=1