#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba Crohnovy choroby: Zodpovědné chování je základ!

Crohnova choroba patří mezi onemocnění, jejichž průběh můžeme do jisté míry sami příznivě ovlivnit. Důležité je v tomto ohledu dodržování terapie a dalších opatření, která minimalizují nebezpečí vzplanutí nemoci.

Onemocnění nespecifickými střevními záněty vyžaduje dlouhodobou spolupráci s týmem odborníků. Stav se často mění a spolu s těmito změnami je nutné opakovaně provádět související vyšetření a upravovat léčbu. Vedle gastroenterologa, lékaře specializujícího se na choroby trávicího traktu, je dotyčný v kontaktu s praktickým lékařem, chirurgy, radiology a nutričními specialisty. Nemálo nemocných s Crohnovou chorobou se bohužel dopouští velké chyby, když v období remise (klidu) vysadí léčbu v domnění, že už ji nepotřebují. Takové přerušení zavedené terapie obvykle vede ke vzplanutí choroby a značným zdravotním komplikacím.

Pozor na to, co jíte

Přestože neexistují žádná obecně platná stravovací pravidla pro nemocné trpící Crohnovou chorobou, určitá doporučení platí:

  • Potravinám, jejichž konzumace vedla ke zhoršení příznaků onemocnění, se příště raději vyhněte.
  • Jezte pestrou stravu s dostatkem vitamínů a minerálů. Crohnova choroba bývá spojena s jejich nedostatkem, proto je v některých případech vhodné užívat potravinové doplňky.

Přestaňte s kouřením

Kouření tabáku prokazatelně zvyšuje riziko vzniku, ale také vzplanutí Crohnovy choroby. Odvyknutím kouření prospějete nejen svým střevům, ale zdraví obecně.

Nezůstávejte sami

Nespecifickými střevními záněty trpí řada lidí a může být prospěšné být s těmito jedinci v kontaktu. Své zkušenosti a pocity související s chorobou můžete sdílet kupříkladu v některé z existujících podpůrných skupin. Členství vám může pomoci minimalizovat stres, který průběh choroby nezřídka zhoršuje, a překonat náročnější období.

(veri)

Zdroj:
www.webmd.com