#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kamila (36): I když se cítíte dobře, léky samovolně nevysazujte!

To, že samovolné vynechání nebo snižování léčby není pro dlouhodobou léčbu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy vhodné, je asi jasné. Mají však lékaři pravdu, když vám tvrdí, že při nedodržení navržené léčby se vám může nemoc vrátit, nebo vás jen zbytečně straší?

Co je adherence k léčbě

V lékařských kruzích se v souvislosti s dodržováním léčby samotnými pacienty mluví o takzvané adherenci. Laicky řečeno − o jakési „přilnavosti” pacienta k léčbě. Zohledňuje se zejména

  • jestli pacient dodržuje léčebný režim,
  • zda z různých důvodů nezapomíná užívat svoje léky,
  • jestli věří navržené léčbě a je se svým lékařem ochoten probrat svoje důvody, například proč se některých léků obává, a proto je neužívá dle doporučení.

Odhaduje se (a některé studie tyto odhady potvrzují), že až polovina pacientů je neadherentních, tedy takových, co nedodržují předepsanou léčbu.

Doporučení pro pacienty: Nebojte se ptát!

To, jak byste měli ke svému onemocnění přistupovat, samozřejmě záleží na vašem konkrétním stavu. Obecně však nejdůležitější doporučení pro pacienty zní: nebojte se a popovídejte si s lékařem! A to nejen o svém stavu, ale i o konkrétních lécích a důvodech, proč vám je váš lékař předepsal. Jedině komunikace s lékařem vám přinese odpovědi na otázky, které vás ohledně léčby trápí. Například takové vysazení té nejzákladnější a vlastně i nejšetrnější léčby pomocí mesalazinových protizánětlivých léků může i po mnoha letech remise způsobit relaps, který je nutný zaléčit silnějšími léky, než jsou mesalazinové preparáty (třeba kortikoidy).

Kamila: Samovolně si snižovat léčbu se nevyplácí

Kamila (36) užívala mesalazinové léky bez problémů více než osm let. Z nutné protizánětlivé kombinované léčby kortikoidy a imunosupresivy se dostala k užívání pouze mesalazinových tablet a čípků. Jenže Kamila se před osmi měsíci rozhodla, že se cítí natolik v pořádku, že už žádnou léčbu nepotřebuje. Ne že by se mesalazinu bála. Věděla, že mesalazin je pro její organismus opravdu šetrná látka a pomáhá chránit její tlusté střevo proti zvýšenému riziku kolorektálního karcinomu. Přesto si myslela, že když už je půl roku bez problémů, mohla by vyzkoušet, jestli zvládne být bez léků úplně. Kromě toho zapomínala brát své léky pravidelně. Během následujících třech měsíců se Kamile zánět v konečníku zaktivoval a rozšířil do celé levé části tračníku. Lékaři proto museli Kamile znovu nasadit kortikoidy a rektální čípky vyměnit nejprve za kortikoidní pěnu a později za klyzmata. Klyzmata totiž působí v mnohem větší délce střeva než čípky. Kamila se po dvou měsících dostala znovu do remise. Tentokrát už však s radostí využila možnosti užívat mesalazinové léky i ve formě takzvaných sachetů − sáčků, které může jednoduše užívat jen jednou, maximálně dvakrát denně. Díky tomu už nemusí brát tolik tablet nebo dávek léků v průběhu dne.

Rada na závěr

Nevysazujte léčbu samovolně, ani když se cítíte v té nejlepší možné kondici. Vždy spolupracujte s lékařem a ptejte se ho na vše, co vás trápí. Rozhodně se není nutné obávat ani jednoho z nejmodernějších způsobů léčby střevních zánětů, jako je vyšší dávkování mesalazinu v sachetech.