#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jezte „čistě“. Snížíte tak riziko vzniku střevního zánětu

Přídatné látky v potravinách pravděpodobně hrají velkou roli v možnosti nástupu nespecifických střevních zánětů. Zatočit s nimi chce nový, moderní směr životního stylu. Nazývá se clean eating a má přesně daná pravidla.

V rozvinutém západním světě přibývá lidí, kteří trpí Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou. Příčina vzniku těchto nemocí ale zůstává záhadou. Podle současných teorií jde o souhru mnoha faktorů. Roli hrají dědičné předpoklady, střevní bakterie, naše životní prostředí a v neposlední řadě i jídlo. Způsob, jakým se stravujeme, a spektrum látek, které potravou do svého těla dostáváme, se za posledních několik století změnily k nepoznání.

Ne dieta, ale životní styl

Mouka, cukr, maso, mléko, zelenina – vše, co jíme, má svůj původ v přírodě. Málokterá potravina se ale dnes dostane na náš stůl ve stejném stavu, v jakém ji příroda vytvořila. Při procesu zpracovávání potravin jsou do nich přidávány nejrůznější přísady za účelem snížení ceny, vylepšení chuti, barvy či trvanlivosti. Mnoho z těchto látek ale není přirozenou součástí naší stravy. Clean eating, tedy „čisté stravování“, je fenoménem, který se snaží motivovat lidi ke konzumaci jídla v co nejpřirozenějším stavu.

  • Zjednodušujícím kritériem pro výběr potravin je přítomnost maximálně dvou ingrediencí na etiketě.
  • Obecně tento směr vede lidi ke konzumaci ovoce a zeleniny, kvalitního masa a příloh.
  • Upřednostňuje přípravu jídla doma.
  • Naopak omezit se snaží „zpracované potraviny“, jako jsou uzeniny, sladkosti či polotovary.
  • Vyhýbá se smažení jakožto nezdravé úpravě jídla.

Aditiva – nebezpečná neznámá

Přídatné látky v potravinách mohou na naše tělo působit škodlivě. A to přímo – toxicky –, ale i nepřímo – například ovlivňováním střevní mikroflóry. Ta komunikuje s naším imunitním systémem a tím se může podílet na vzniku onemocnění, jakými jsou nespecifické střevní záněty. Zatímco před přímým toxickým účinkem aditiv se mají úřady na pozoru a škodlivé látky zakazují, nepřímé účinky jsou daleko méně popsané. Přídatné látky by se v tomto směru daly označit za „nebezpečnou neznámou“, která může mít na organismus netušené dopady. Důkazem toho je například studie amerických vědců z roku 2016. Prokázala vliv dvou běžných emulgátorů (polysorbátu 80 a karboxymethylcelulózy) na vznik střevního zánětu a tím i kolorektálního karcinomu.

Inspirace pro zdraví

Čisté stravování, ačkoliv jde o moderní fenomén, nepřináší na pole zdravé výživy v podstatě nic nového. Hovoří především o vyvážené stravě s dostatkem vlákniny, čerstvého ovoce a zeleniny, o omezení mastných jídel, soli a chemie. Kdo se do jeho principů ponoří hlouběji, narazí navíc i na striktní odmítání bílé mouky nebo běžného cukru. To může být některými považováno i za přehnané. Spíše než jako bezchybný návod ke zdravému životnímu stylu by tak clean eating mělo být považováno za inspiraci, jak ve výživě omezit množství potenciálně škodlivých látek.

(luko)

Zdroje:
http://badgut.org
www.cleaneatingmag.com
https://ibdnewstoday.com
https://ibdnewstoday.com