#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jakou stravou předcházet IBD? Konečně máme jasno

Že fast food zdraví spíše škodí a zelenina prospívá, to už tuší téměř každý. Odborníci se ale konečně rozhodli udělat pořádný výzkum stravování jako celku. K jakým závěrům došli?

Mravenčí práce vědců

Nemocných s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou v posledních letech neustále přibývá. A to na celém světě. Jedním z viníků může být strava. Takzvaná „západní dieta“ se totiž z Ameriky rychle šíří stále dál na východ. Vědci se proto našim stravovacím návykům podívali na zoubek. Sledovali, jestli příjem konkrétních živin (tuky, cukry, bílkoviny) a skupin potravy (zelenina, maso, obilniny) má nějaký vliv na to, zda u člověka vznikne nespecifický střevní zánět. Celkově se na jídelníček ptali jak 2609 pacientů se střevním zánětem, tak i zdravých lidí – to aby mohli výsledky porovnávat.

Co škodí a co chrání

Z několika studií nakonec mimo jiné vyplynulo, že mezi složky potravy, které byly spojeny s vyšším rizikem Crohnovy choroby, patří:

  • nasycené tuky,
  • mononenasycené mastné kyseliny,
  • celkové polynenasycené mastné kyseliny (PUFA),
  • celkové omega-3 a omega-6 mastné kyseliny,
  • mono- a disacharidy (neboli jednoduché cukry),
  • maso.

Naopak konzumace vlákniny a ovoce možnost vzniku Crohnovy choroby snižuje. S ulcerózní kolitidou byly spojeny jen některé z výše uvedených složek stravy – konkrétně celkový příjem tuků, polynenasycených mastných kyselin, omega-6 mastných kyselin a masa. Nižší výskyt kolitidy souvisel s podstatnějším příjmem zeleniny.

Tukům se vyhýbejte!

Co se může zdát jako složitá věda, vede k jednoduchému závěru: prevencí nespecifických střevních zánětů je omezení příjmu jednoduchých cukrů, masa a především tuků. A to jak živočišných, tak i rostlinných. Dokonce ani s „blahodárnými“ potravinami, jako je olivový olej nebo ořechy, je lepší to nepřehánět. Do jídelníčku je pak vhodné zařadit více ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků plných vlákniny.

Pomoc pro lidi v riziku

Strava není jediným viníkem střevních zánětů. Ani dokonalá dieta vás před nimi nemusí s jistotou ochránit. Může ale tuto hrozbu snížit – třeba pokud víte, že se ve vašem příbuzenstvu Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida vyskytla. To totiž znamená, že vy sami jste ve zvýšeném riziku. Nic moc jiného než zdravě jíst se zatím pro prevenci vzniku těchto onemocnění dělat nedá. Tak proč to nezkusit?

(luko)

Zdroj: 
www.nature.com