#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak stres z Vánoc ovlivňuje střevní záněty?

Vánoce jsou svátky klidu, kdy se očekává, že každý bude šťastný a slavnostně naladěný. Nicméně je to i období, které je časově i finančně náročné, což může být stresující. A stres může zhoršit idiopatický zánět střev. Naštěstí existují způsoby, jak toto psychické napětí zmírnit.

Stres obecně snižuje kvalitu života. Podle některých nejnovějších studií sice neexistuje přímý důkaz, že by stres způsobil vznik idiopatického střevního zánětu, ale jsou známé případy osob, kterým se onemocnění během stresujícího období zhoršilo.

Zabraňte předvánočnímu stresu

Tisíce lidí po celém světě prožívají před Vánoci silné psychické napětí. Stresuje je dlouhý seznam věcí, které je potřeba nakoupit, uvařit nebo zařídit. Pokud chcete předvánoční stres odbourat, je dobré znát jeho příznaky a vědět, jak s ním zatočit.

  • Stanovte si hranice. A to nejen pro sebe, ale i pro své okolí.
  • Naplánujte si jen takové množství práce, které jste schopni zvládnout. Pamatujte, že spoustu času vám zabere nejen nakupování dárků, ale také jejich balení. Poměrně časově náročné může být i vaření více chodů najednou.
  • Nestyďte se požádat o pomoc své blízké nebo přátele. Jejich podpora pro vás bude nejen užitečná, ale zažijete díky ní i další příjemné chvíle, které vám pomohou stres zmírnit.

Jak se zbavit napětí

Třes rukou, bušení srdce nebo zhoršení střevního zánětu mohou být příznaky stresu z vrcholících předvánočních příprav. Pokud jste mu už přece jen podlehli, zkuste některý z následujících tipů, jak si od stresu ulevit:

  • Protáhněte se. Pomoci od stresu vám může cvičení taiči. Pokud nejste zrovna sportovní talent a cvičení je pro vás příliš obtížné, vyzkoušejte třeba rekreační běh − jogging. Nejen že uděláte něco pro své zdraví, ale také se odreagujete. Zkusit můžete i jógu, která je přímo protilátkou proti stresu. Při ní se uvolníte, naučíte se správně dýchat, a navíc zvýšíte svou fyzickou kondici.
  • Zapoťte se. Pokud rádi vyplavujete endorfiny spíše akčnějším sportem, nemáme nic proti. Pouze zvažte, v jaké fázi je vaše onemocnění, aby nedošlo k jeho zhoršení.
  • Meditujte. Účinná meditace spočívá v soustředěném dýchání, při kterém se tělo začne uvolňovat. Tímto způsobem můžete také získat kontrolu nad svými myšlenkami.
  • Zasněte se. Zastavte se a soustřeďte se chvíli na něco příjemného, například na slunečný den na opuštěné pláži.
  • Pište si deník. Dobrým způsobem, jak se odreagovat, může být pro někoho psaní deníku. Vypsat se ze všeho, co nás trápí, je nejen skvělým způsobem, jak se expresivně vyjádřit, ale i jak se vypořádat se stresem.

A naše rada na závěr? Přestaňte řešit, že jste nestihli předvánoční úklid nebo napéct cukroví. Raději zvolněte a užijte si kouzelné období Vánoc naplno.

(dzit)

Zdroj: https://www.huffingtonpost.ca/collette-gee/christmas-stress-management_b_13355268.html?utm_hp_ref=ca-christmas-stress

https://inflammatoryboweldisease.net/living-with-cd/stress/