#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dvě zásadní rady, jak si pochutnat na „střevní“ dietě

S diagnózou některého z nespecifických střevních zánětů přichází pro pacienta poměrně tvrdá změna jídelníčku. Jak u ulcerózní kolitidy, tak u Crohnovy choroby se totiž nedoporučuje konzumovat celou spoustu potravin.

S diagnózou některého z nespecifických střevních zánětů přichází pro pacienta poměrně tvrdá změna jídelníčku. Jak u ulcerózní kolitidy, tak u Crohnovy choroby se totiž nedoporučuje konzumovat celou spoustu potravin. A mnozí pacienti mohou mít se zdravou stravou problémy. Přesto si lze pochutnat.

Když se změní jídelníček

U nespecifických střevních zánětů je většině pacientů doporučena změna jídelníčku, protože postižené střevo nedokáže většinu potravin dobře strávit. To se pak projeví jak neprosíváním a bolestmi břicha, tak i krvavými průjmy. Proto si pacienti musí nechat na spoustu jídel zajít chuť a začít se stravovat zdravě. Na některé však zdravá strava a omezení pochutin působí jako rudý hadr na býka.

Zkuste dodržovat následující dvě doporučení a obavy z fádní a nechutné stravy se brzy rozplynou:

  • Najděte si alternativu oblíbeného pokrmu

Mnohá jídla, která musí pacienti trpící nespecifickými střevními záněty ze svého jídelníčku vypustit, mají celou řadu zdravějších alternativ. Například mléko a mléčné výrobky. Ty jsou obecně velmi špatně tolerovány. Přesto pokud člověk kravské mléko nahradí mlékem kokosovým nebo se zaměří na přírodní mléčné výrobky, nemusí se ani při střevních problémech svých oblíbených potravin vzdát.

Podobné to je i u bílého pečiva a obilovin. Ty jsou také poměrně špatně snášeny, zejména kvůli lepku, který obsahují. Alternativou tak můžou být jak celozrnné potraviny, tak dokonce i mouka připravená například z ovsa nebo prosa.

  • Experimentujte s kořením

Další možností, jak si jídlo zpestřit, je volit správné dochucovací prostředky. Nikdo vás nenutí jíst fádní pokrmy jen proto, že trpíte určitým onemocněním. Fantazii se meze nekladou, přihlížejte jen ke svému aktuálnímu zdravotnímu stavu a vybírejte z potravin a dochucovadel, které smíte. Existují i různé dochucovací „vychytávky“, například brambory vařené s libečkem chutnají báječně, aniž byste k nim museli přidat sůl! Další tipy hledejte na internetu nebo ve speciálních kuchařkách.

Kdy je lepší jen pít

Někdy, zejména v akutní fázi nemoci, je lepší k uklidnění střev nejíst, pouze pít čaje. Obyčejný čaj se ale člověku rychle „přepije“, a proto je dobré je prostřídat. Vhodné jsou například čaje z fenyklu, kmínu, heřmánku, máty, lipového květu, jablečné slupky či anýzu. I tak lze dosáhnout toho, že ani onemocnění střev nemusí člověku bránit v intenzivním kulinářském prožitku!

(kam)

Zdroje: