#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Crohnova nemoc má různé podoby. Většinou začíná zánětem

Zánět střevní sliznice, zužování střev, vznik píštělí. Crohnova choroba se může projevovat různě, a dokonce svou podobu a příznaky časem měnit. Co jednotlivé typy Crohnovy nemoci znamenají pro pacienta?

Potíže, kterými trpí člověk s Crohnovou chorobou, mohou mít mnoho podob. Závisí totiž na spoustě věcí – na tom, která část trávicí trubice je postižena, jak aktivní choroba je, jak dobře odpovídá na léčbu, … Tyto a ještě další faktory dohromady určí, jak se bude nemoc projevovat. Zda převládne typ základní, tedy zánětlivý, nebo jej vystřídají závažnější typy – zúženinový a píštělový.

Zánětlivý typ

Na začátku u většiny lidí převládá „pouze“ zánět střevní sliznice. V této fázi nemoc nejlépe odpovídá na léčbu. Její příznaky – nejčastěji bolest a průjem – mohou být sice velmi nepříjemné, ale obvykle nevyžadují zásah chirurga. Během dalších let však zhruba u dvou třetin pacientů nemoc přejde do dalšího stadia.

Zúženinový (stenozující) typ

Objevuje se nejčastěji u pacientů se zánětem konce tenkého střeva (ileitidou), a to po 8–10 letech trvání nemoci. Stenóza je místo, kde jako by se stěny střeva stáhly k sobě a zúžily průsvit trávicí trubice. Stěny střev se sice při střevních pohybech stahují a roztahují běžně, ale stenóza je něco jiného. Vzniká kvůli tomu, že neustálý zánět vyvolá nadměrnou tvorbu svalů a vaziva – vznikne něco jako jizva, která způsobí ztluštění a ztuhnutí stěny.

Stenóza, jakmile jednou vznikne, už sama nezmizí. Pokud zabraňuje průchodnosti střev a vede k zácpám a bolestem, odstraňuje se chirurgicky (operací). Zúženiny jsou nejčastějším důvodem k operaci u lidí se střevním zánětem.

Píštělový (fistulující) typ

Postihuje zhruba jednu pětinu pacientů s Crohnovou chorobou. Píštěl (fistula) je obecně spojení mezi dvěma dutými orgány nebo mezi dutým orgánem a povrchem těla. V případě Crohnovy nemoci píštěle nejčastěji spojují:

  1. dvě vzdálené části střev,
  2. střevo s kožním povrchem v okolí řitního otvoru.

Vzácněji může píštěl spojit i střevo s jiným orgánem (třeba močovým měchýřem). Píštěl vzniká z hlubokého zánětlivého vředu, který „proroste“ skrz stěnu střeva až do vedlejšího orgánu. Vzácněji může tímto způsobem vzniknout nikoli píštěl, ale perforace (proděravění) střeva. I píštěle někdy bývají důvodem k operaci, často se také při jejich vzniku nasazuje intenzivnější léčba. 

(luko)

Zdroj: www.hopkinsmedicine.org/gastroenterology_hepatology/_pdfs/small_large_intestine/crohns_disease.pdf