Crohnova choroba krade tělu vitamíny. Doplňujte je!

Především v období vzplanutí Crohnovy choroby dochází ke špatnému vstřebávání stravy a v ní obsažených vitamínů a minerálů. Jejich nedostatek může zapříčinit také užívání některých léků. Co je třeba v těchto situacích tělu dodat?

Za nedostatkem vitamínů stojí zánět i léky

Jedním z důvodů, proč mohou mít jedinci trpící Crohnovou chorobou málo důležitých vitamínů a stopových prvků, je zánět probíhající ve stěně tenkého střeva, kde se vstřebávání mnoha důležitých živin odehrává. V některých případech (většinou po nezbytném chirurgickém zákroku) dokonce velká část střeva chybí, a tento proces je tak výrazně omezen. S onemocněním bývá navíc nezřídka spojena snížená chuť k jídlu nebo záměrná redukce množství potravy z obav z následných průjmů či bolestí. V neposlední řadě může být příjem některých vitamínů narušen vlivem podávaných léků.

Co je na seznamu

Nemocným s Crohnovou chorobou nejčastěji chybí:

  • vitamín B12, který se nedostatečně vstřebává ze zánětem postiženého či odoperovaného tenkého střeva,
  • kyselina listová, jejíž objem v organismu mohou snížit určité typy medikamentů tlumících probíhající zánět,
  • vápník, jehož nedostatek je často způsoben užíváním kortikoidů a představuje mimo jiné riziko vzniku osteoporózy,
  • vitamín D, který napomáhá ke vstřebávání vápníku a podporuje tak jeho vliv na pevnost kostí,
  • vitamíny A, E a K, jejichž nedostatek bývá spojen s narušenou schopností organismu vstřebávat tuky,
  • železo, které se ztrácí následkem krvácení z postižených střev a může být příčinou chudokrevnosti,
  • draslík, hořčík a zinek.

I když je vždy výhodnější přijímat potřebné vitamíny a stopové prvky v běžné stravě, u nemocných se střevními záněty to tak jednoduché není. Konzumace ovoce a zeleniny či mléčných výrobků totiž u některých osob zhoršuje příznaky onemocnění. Proto je nutná spolupráce s lékařem, který poradí, kdy je třeba užívat potravinové doplňky a které.

(veri)

Zdroje:
http://www.ccfa.org
www.webmd.com

Živý štít
z prospěšných bakterií

Zjistit více