#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chytrá kapsle, která šetrně vyšetří střeva

Pomocí kapslové endoskopie lze během pár hodin bezbolestně zkontrolovat celé trávicí ústrojí. Tato metoda se již nějakou dobu využívá u předem vybraných pacientů. Co všechno dokáže a jaká jsou naopak její omezení?

Střevo zblízka

Kapslová endoskopie slouží k vyšetření střední části trávicího traktu, především tenkého střeva. Malá videokamera schovaná v kapsli o velikosti lékové tablety prochází po spolknutí zažívacím traktem a pořizuje snímky. Ty jsou odesílány do nahrávacího zařízení, které má pacient na těle. Lékař posléze snímky zhodnotí. Tento typ endoskopie se využívá ke kontrole tenkého střeva, které není přístupné běžným metodám (fibroskopii nebo kolonoskopii). Nejčastějším důvodem je pátrání po zdroji krvácení. Kapslová endoskopie také odhalí polypy, vředy, nádory tenkého střeva a úspěšná je i v zachycení zánětlivého onemocnění střeva, jako je například Crohnova nemoc.

Jak kontrola probíhá

U kapslové endoskopie je velmi důležitá příprava. Před jejím podstoupením se musíte vyprázdnit, a proto dodržujte lékařem předepsanou dietu. Vyšetření je pak bezpečnější a přesnější. Lékaře informujte o všech užívaných lécích, protože některé mohou prohlídku trávicího traktu ztížit. Lék, který by to způsoboval, lze v případě nutnosti zcela vysadit nebo se jen upraví jeho dávkování. Zvláštní opatrnost vyžadují pacienti s kardiostimulátorem a také osoby po břišní operaci či s poruchou polykání. Samotné vyšetření pak probíhá následovně:

  • Lékař připevní na břicho pacienta snímací přístroj a vyzve ho k polknutí endoskopické kapsle.
  • Ta pak přirozeně proniká trávicím traktem a průběžně pořizuje jeho snímky. Výsledné obrázky jsou zaznamenány ve snímacím přístroji, který po ukončení vyšetření (asi za 8 hodin) pacient odevzdá lékaři ke zhodnocení.
  • Je nutné dávat pozor, aby nebyl systém odpojen předčasně a nedošlo tak ke ztrátě dat. Také je vhodné v době vyšetření nepobývat v blízkosti magnetického pole (třeba bezpečnostních rámů).
  • Po dvou hodinách od požití kapsle lze pít čiré tekutiny a po čtyřech hodinách jíst i lehké jídlo. Stále je ale třeba důsledně dodržovat klidový režim.
  • Kapsle odchází z těla zcela bezbolestně stolicí.
  • Většina výsledků vyšetření je dostupná do týdne, ale některé testy mohou trvat i déle.

Problémy nastávají zřídka 

Jako při jiných vyšetřeních i při kapslové endoskopii může výjimečně dojít ke komplikacím. Pokud se kapsle zasekne v místě předchozího zúžení, může dojít k ucpání střeva. Zvýšené riziko ucpání střeva mají pacienti, kteří podstoupili nějakou břišní operaci – mohou u nich totiž vznikat srůsty. Pokud se rozvinou příznaky této komplikace, tedy bolest břicha, nadýmání, nevolnost nebo zvracení, je nezbytné ihned vyhledat lékaře.

Příklad moderní medicíny

Kapslová endoskopie je moderní diagnostická metoda sloužící k vizuálnímu vyšetření střeva. Její nevýhodou je, že neumí odebrat vzorek nebo odstranit nechtěný útvar. Při abnormálním nálezu tak následuje klasické endoskopické vyšetření nebo chirurgický zákrok. Nicméně potenciál této metody je veliký a vyplývá z rozvoje moderních technologií. Vyšetření však není vhodné pro každého pacienta. 

(dzit)

Zdroj: https://www.asge.org/home/for-patients/patient-information/understanding-capsule-endoscopy